Hisseli tapulu arsaya prefabrik ev yapılır mı?

Prefabrik ev yaptırmak son dönemlerde oldukça fazla talep görmeye başladı. Hisseli tapusu olanlar arsalarına veya arazilerine prefabrik ev yaptırabilirler mi?
Hisseli tapulu arsaya prefabrik ev yapılır mı?

Türkiye’de prefabrik ev yaptırmak isteyen vatandaşların sayısında son depremin ardından artış gözlemlenmeye başlandı. Bu evlerin depreme karşı daha dayanıklı olması ve yıkılması halinde dahi can kaybı riskinin az olmasından dolayı talep aldığı bildiriliyor. Ancak prefabrik evlerin yaptırılabilmesi için bazı koşulların sağlanması gerekiyor. Bunun için de ilk olarak bir arsa veya arazi gerekiyor. Hisseli tapusu olanlar bu arsaları üzerinde prefabrik ev yaptırıp yaptıramayacaklarını merak ediyorlar.

HİSSELİ TAPUDA PREFABRİK EVİN DURUMU!

Hisseli tapu sahipleri teknik olarak bu arazilerinde veya arsalarında prefabrik ev yaptırma imkanına sahipler. Ancak bu evlerin yapılması için diğer hissedarların onayı alınması gerekmektedir. Onay alınmaması durumunda prefabrik evin kaldırılması gündeme gelebilir. Çünkü o arsanın mülkiyetinde diğer hissedarlar da hak sahibidirler. Mülkiyet haklarının ihlal edildiğini belirterek hissedarlar prefabrik evin kaldırılmasını talep edebilirler.

HER ARAZİYE PREFABRİK EV YAPILIR MI?

Arazilerin imar durumu prefabrik evlerin yapılabilmesinde belirleyici oluyor. İmarı olan bir arazi üzerinde izin verilen ölçülerde prefabrik ev yaptırılabilir. Bunun için gerekli izin arazinin bulunduğu yerdeki belediyeden alınabilir. Ancak arazinin imarsız olması durumunda farklı kurallar uygulamaya girebiliyor. Bu kurallara göre o arazide prefabrik ev yaptırılıp yaptırılamayacağı belirleniyor.

İmarı olmayan bir araziye prefabrik ev yaptırılacaksa aranan ilk koşul arazinin yola cephesinin olmasıdır. Yola cephesi olmayan arazi için prefabrik ev izni verilmeyecektir. Bir imarsız arsaya en fazla 250 metrekare büyüklüğünde prefabrik ev yaptırılması için izin verilebilmektedir. Bunun büyüklüğü de arazinin büyüklüğüne göre belirlenmektedir. Belediye sınırları içerisinde kalıyorsa o arazi için ilgili belediyeden prefabrik ev yaptırma izni alınmalıdır.