İBB İstanbul İl Jeoloji Haritası yayınlandı! Evinizin altından fay hattı geçiyor mu, hemen öğrenin!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi deprem riskine karşı vatandaşları bilgilendirmek için önemli bir adım attı. İstanbul İl Jeoloji Haritası hazırlanarak yayınlandı. Vatandaşlar bu harita üzerinden evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini görebiliyorlar.
İBB İstanbul İl Jeoloji Haritası yayınlandı! Evinizin altından fay hattı geçiyor mu, hemen öğrenin!

Türkiye’de deprem riski en yüksek kentlerden birisi olarak gösterilen İstanbul’da deprem ile alakalı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi vatandaşları bilgilendirmeye yönelik çalışmaları sürdürüyor. İstanbul ilinin Jeoloji Haritası çıkarılarak ayrıntılı bir şekilde vatandaşların evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini görebilmeleri sağlandı.

EV EV FAY HATTI HARİTASI HAZIRLANDI!

İBB’nin İstanbul İl Jeoloji Haritası depreme karşı vatandaşlarının evlerin kurulu olduğu zemine dair dayanıklılık bilgisini de içeriyor. Haritada bina bazlı nokta tespiti yapılabiliyor. Yeni haritalama ile vatandaşlar adres ve kapı numarası yazarak çok ayrıntılı bilgiler elde edebiliyorlar. Bu harita ile beraber İstanbul’da yaşayan vatandaşlar sağlam kaya, yumuşak kaya ve çökeller üzerinde kurulu olan yapıları görebiliyorlar. İnsanlar yaşadıkları evlerin, çalıştıkları iş yerlerinin, okulların, hastanelerin, resmi kurumların binalarının zeminlerine dair bilgi edinebilecekler.

RİSKLİ ZEMİNLER GÖRÜLEBİLİYOR

İstanbul İl Jeoloji Haritası hakkında verilen bilgilere göre kahve – kırmızı – mor – pembe renkler çok sağlam kaya zeminleri gösteriyor. Yeşil – açık kahve renkler ise sağlam kaya zeminleri ifade ediyor. Haritada sarı renkle gösterilen bölgeler ise yumuşak kaya zeminleri kapsıyor. Gri ve beyaz renkli alanlardaki zemin ise zayıf ve gevşek çökelleri simgeliyor.

İBB İstanbul İl Jeoloji Haritası yayınlandı! Evinizin altından fay hattı geçiyor mu, hemen öğrenin!

Yayınlanan haritanın sağ üst köşesinde jeolojik kısaltmalara dair açıklamalar yer alıyor. Haritanın sağ üst köşesinde açıklanan renklerden soldaki ilk sütunda sarı renkli alanlar yumuşak kayaları, gri renkler ise en zayıf zeminleri temsil ediyor. Geri kalan 4 sütun ise sağlam-çok sağlam kayaları gösteriyor. Hazırlanan görselde jeolojik formasyonlar risklerine göre az riskli ve çok riskli olmak üzere iki gruba ayrılıyor.

HARİTADA EVİNİZİ NASIL BULABİLİRSİNİZ?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyu ile paylaşılan haritanın üzerinde vatandaşlar tam adreslerini bulabiliyorlar. İnternet sitesi üzerinde haritanın görüntülenmesi durumunda harita ile adres bulma özelliği de aktif oluyor. Adres bulmak için ise yapılması gereken işlen haritanın sol üst alanında yer alan “Beni Bul” butonuna tıklamak oluyor. İstanbul dışında bulunanlar ise belirledikleri konumun zeminini görebiliyorlar. Bu işlem için de yine sol üstte bulunan mercek sembolü üzerinden adres yazılması gerekiyor.