İmar planı olmayan Etiler Meslek Yüksekokulu arazisinde inşaat çıkmazı!

İstanbul’un en değerli arazilerinden birisi haline gelen Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisine dair imar planları iptal edilmişti. Mimarlar Odası arazide inşaat faaliyetleri devam eden proje için inşaat durdurma çağrısı yapmıştı. İşte tartışılan inşaata dair son bilgiler...
İmar planı olmayan Etiler Meslek Yüksekokulu arazisinde inşaat çıkmazı!

İstanbul’da üzerinde çokça tartışma yaşanan Etiler Polis Meslek Yüksekokulu’nun arazisinde yapılmak istenen lüks proje için inşaat çalışmaları hız kesmiyor. Danıştay’ın bahsi geçen alanın imar planlarını iptal etmesine rağmen devam eden inşaat tepkiyle karşılanıyor. Şu anda imar planı bulunmayan arazide inşaatın devam ettiği bugün vatandaşlarca da tespit edildi.

ETİLER POLİS MESLEK YÜKSEKOKULU ARAZİSİ MESELESİ NEDİR?

Etiler Polis Meslek Yüksekokulu için riskli alan ilanının ardından 2014 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla bu okul kapatılmıştı. Okulun arazisi ise İçişleri Bakanlığı ile yapılan protokol ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti. Yaklaşık 430 milyon TL bedel belirlenen arazinin imar planlarında da değişikliğe gidilmişti. Buna göre bu arazi imar planı değişikliği ile ticaret ve hizmet alanı ilan edildi. Ayrıca imar planı değişikliği ile araziye 100 bin metrekarelik inşaat hakkı da verildi.

2018 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa çıkarılan arazi yine belediyenin iştiraklerinden KİPTAŞ tarafından 1 milyar 388 milyon 520 bin TL’ye satın alınmıştı. KİPTAŞ da yine 2018 yılında arazinin satışı için davet usulü ile ihale düzenledi. Bu ihaleyi Yapı ve Yapı San. Tic AŞ ile ASTAŞ Gayrimenkul Yatırım AŞ kazandı. Bunun üzerine 26 Haziran 2018’de yer teslimi gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise arazideki payını 2021 yılında satarak projeden tamamıyla çekilmiş oldu.

İBB’nin payını Yapı ve Yapı şirketine devretmesine dair ek protokol de ortaya çıktı. Buna göre 36 kat yüksekliğinde 3 gökdelenden oluşan projede İBB’nin payları 2 milyar 40 milyon TL’ye devredildi. Öncesinden alt yüklenicinin ödediği 138 milyon 852 bin TL bu bedelden düşüldü ve İBB 920 milyon TL peşinat ödemesi aldı. Kalan tutar ise Kasım 2023’e kadar ödenmesi şartıyla dört taksit haline vadelendirildi.

ARAZİNİN İMAR PLANI YOK!

Beşiktaş Rumelihisarı Mahallesi’nde bulunan Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi 13 bin 199 metrekarelik 2011 ada 29 parsel ile 18 bin 686 metrekarelik 271 parsel üzerinde yer alıyor. Bu alanlar için hazırlanan ticaret – konut imar planına 2013 yılında TMMOB şehir Plancıları Odası ile TMMOB Mimarlar Odası 2013 yılında dava açmıştılar. 2019 yılında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi imar planını iptal etti. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karara itiraz etti ve dosya Danıştay’a gitti. İstinaf mahkemesi ise bu kararı 1 Aralık 2021 tarihinde onayarak imar planını iptal etti. İmar planının iptalinden önce İBB’nin arazideki hissesini değil projede yer alan 536 bağımsız birimdeki paylarını sattığı ortaya çıktı.

MİMARLAR ODASI’NDAN KAÇAK İNŞAAT ÇIKIŞI

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi şu anda inşaat faaliyetlerine devam edilen projenin bir an önce durdurulması yönünde bir açıklama yaptı. Böylelikle İstanbul’un en değerli arazilerinden birisinin özelleştirmeye kurban edilmeyeceği vurgulandı. Arazinin kamudan kopartılmaması gerektiği bildirilirken hukuki süreçlerin göz ardı edildiği uyarısı yapıldı.