İngiltere'de konut fiyatları son 14 senenin en sert düşüşünü yaşadı

Türkiye'de ev fiyatları rekor üzerine rekor kırmaya devam ederken küresel piyasalarda ise düşmeye devam ediyor. Konut balonu patladı mı sorusunu gündeme getiren bir diğer rekor düşüş haberi ise İngiltere'den geldi.
İngiltere'de konut fiyatları son 14 senenin en sert düşüşünü yaşadı

Küresel piyasalarda "konut balonu patladı mı?" sorusunu gündeme taşıyan bir diğer sert konut fiyatları düşüşü haberi de İngiltere'den geldi. İngiltere'de açıklanan resmi verilere göre konut fiyatları aylık bazda yüzde 2,3 oranında düşüş göstererek 2008 senesinde yaşanan büyük ekonomik kriz sonrasında aylık bazdaki en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. 

İngiltere'de konut kredisi finansmanı hizmeti sunan Halifax tarafından açıklanan Kasım ayı konut fiyatları endeksi verisine göre ülke genelinde konut fiyatları yüzde 2,3 oranında düşüş kaydetti. Yaşanan düşüşün ardından İngiltere'de ortalama konut fiyatı 292 bin 406 sterlinden 285 bin 579 sterline gerilemiş oldu. 

 İNGİLTERE'DE KONUT FİYATLARINDA NORMALLEŞME BAŞLADI! 

Yaşanan düşüşü değerlendiren Halifax Konut Kredileri Direktörü Kim Kinnaird “Yüksek konut fiyat enflasyonu göz önüne alındığında piyasada bir yavaşlama beklenirken, bu ayki düşüş, son aylardaki piyasa oynaklığının en kötüsünü yansıtıyor” diyerek konut fiyatlarında normalleşme yaşanmaya başlandığını dile getirdi. 

İngiltere'de yapılan faiz artırımları sonrasında ülkenin resesyona girdiği resmen İngiltere Merkez Bankası tarafından açıklanmış ve İngiliz ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 oranında daralma yaşamıştı. İngiltere ekonomisi zorlu günler geçirirken ülkedeki gıda fiyatlarına gelen zam oranı ise Kasım ayında yüzde 14,6 oranında yükseliş göstermişti. Yaşanan fiyat yükselişlerinin ardından İngiltere'de enflasyon oranı ise Kasım ayında yüzde 11,1 seviyesini görerek son 41 senenin en yüksek enflasyonu olarak rekor kırmış ve kayıtlara geçirilmişti.