İnşaat demiri fiyatlarını dolar kuru vurdu!

Dolar kurunun 23,50 TL’ye fırlaması ile beraber inşaat sektörü bu durumdan oldukça olumsuz etkilendi. İnşaat demiri fiyatları çok hızlı yükselirken bunun konut fiyatlarına yansımasının oldukça olumsuz olması bekleniyor.
İnşaat demiri fiyatlarını dolar kuru vurdu!

Türkiye’de inşaat sektörü oldukça sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Ekonomik göstergelerdeki yavaşlama özellikle konut piyasasında krize neden oluyor. Yüksek fiyatlamadan dolayı konut satışları dip yaparken şimdi de maliyetlerde yeni bir artış meydana geldi. İnşaat maliyetlerinde önemli bir kalem olan inşaat demiri fiyatlarında sert bir yükseliş meydana geldiği bildirildi.

DOLAR İNŞAAT DEMİRİ PİYASASINI ZORA SOKTU

Dolar karşısında Türk lirasının çok hızlı bir şekilde değer kaybetmesinin ekonomik sonuçları yavaş yavaş kendisini hissettirmeye başladı. Özellikle Türkiye ekonomisi için inşaat sektörünün çok büyük bir önemi var. İnşaat sektöründe de inşaat demiri fiyatları dolar kurunun artması ile adeta fırladı. Artan bu fiyatlar ile beraber hem inşaat demiri piyasası hem de inşaat sektörü zor durumda kaldı.

Yükselen fiyatlardan sonra hem fabrikalardan hem de tüccarlardan demir alım talepleri bıçak gibi kesildi. Artan maliyetlerle inşaat yapmanın pek mantıklı olmayacağı belirtilirken inşaat demiri alımları da yapılamıyor. Bu da piyasada büyük bir durgunluğa neden oldu. Tüccarlar stoklarını boşaltamadıkları için fabrikalardan inşaat demiri alımı yapamıyorlar. Fabrikalar da satış yapamayınca üretim planlamaları aksıyor. Dolar kurunun yükselişini devam ettirmesi durumunda inşaat demiri üreten fabrikalar zorunlu olarak üretimlerini azaltmak zorunda kalacaklar.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARINDA SON DURUM NE?

İnşaat demiri güncel fiyatlarına bakıldığında bugüne kadar görülmeyen fiyatlara ulaşıldığı gözüküyor. Ankara’da 8 mm inşaat demirinin tonu 18.800 TL’ye, 10 mm inşaat demirinin tonu 18.800 TL’ye ve 12 mm – 32 mm inşaat demirinin tonu 18.300 TL’ye satılıyor. İstanbul’da 8 mm inşaat demirinin tonu 18.900 TL’ye, 10 mm inşaat demirinin tonu 18.750 TL’ye ve 12 mm – 32 mm inşaat demirinin tonu 18.300 TL’ye satılıyor. İzmir’de ise 8 mm inşaat demirinin tonu 18.600 TL’ye, 10 mm inşaat demirinin tonu 18.400 TL’ye ve 12 mm – 32 mm inşaat demirinin tonu 18.000 TL’ye satılıyor. Tüm bu fiyatlamalarda yüzde 18 KDV ile nakliye maliyetleri yer almıyor.