İnşaat demiri ton fiyatları! İstanbul, Ankara, İzmir fiyat listeleri yenilendi!

İnşaat demiri fiyatlarında yükselişler ara vermeden devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir inşaat demiri fiyatları yenilendi.
İnşaat demiri ton fiyatları! İstanbul, Ankara, İzmir fiyat listeleri yenilendi!

Türkiye’de inşaat sektörü çok uzun bir süredir maliyet artışları ile zor bir süreçten geçiyor. Hatta bu maliyet artışları yeni projelerin sayısını oldukça azalttı. Kamudan ihale alan müteahhitler ise maliyet artışları ile işin içerisinden çıkamıyorlar. Böylesine negatif bir piyasa ortamında inşaat maliyetleri artmaya devam ediyor. Temel inşaat yapı malzemeleri arasında bulunan inşaat demiri fiyatları da yükseliş trendini sürdürüyor.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARINDA YÜKSELİŞ HIZ KESMİYOR

İnşaat demiri fiyatlarında oldukça karmaşık bir fiyatlama takip ediliyor. Bu fiyatlamanın Çin etkisi ile olduğu artık biliniyor. Çin demir cevherinde fiyatları belirleyen ülke olarak dünyaya yön veriyor. Ancak Çin ekonomisindeki durgunluk ve gayrimenkul sektöründeki iflaslar demir fiyatlarında krize neden oluyor. Önce fiyatlar düşerken sonrasında Çin Merkez Bankası’nın gayrimenkul şirketlerini kurtaracak kredi projesini açıklaması ile demir fiyatları hızlı bir şekilde yükseldi.

İÇ PİYASADA YAPRAK KIMILDAMIYOR

İnşaat demirinde iç piyasada kış koşulları bu yıl erkenden etkisini göstermeye başladı. Önceki yıllarda yapılan satışlar yapılamadı. İnşaat şirketlerinin bir kısmı ise kış mevsimi koşullarından dolayı şantiyeleri bu yıl biraz daha erken kapattılar. Bu da inşaat demirine olan iç talebi bıçak gibi kesti. Fabrikalar üretim kapasitelerini tam olarak kullanmamaya başlarken tüccarlar da ellerindeki stokları eritmenin derdine düştüler.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARI NE KADAR?

İnşaat demiri fiyatları üzerinde yoğun şekilde araştırma yapılan konular arasında yer alıyor. 8 mm inşaat demirinin tonu Ankara’da 15.250 TL’ye, İstanbul’da 15.100 TL’ye, İzmir’de 14.750 TL’ye satılıyor. 10 mm inşaat demirinin tonu Ankara’da 15.250 TL’ye, İstanbul’da 15.000 TL’ye, İzmir’de 14.550 TL’ye satılıyor. 12 mm ile 32 mm arasında kalınlığa sahip inşaat demiri için Ankara’da 14.850 TL, İstanbul’da 14.900 TL ve İzmir’de 14.400 TL ton fiyatı veriliyor.