İstanbul depremi uyarısı! Deprem uzmanı açıkladı, 7 il etkilenecek!

Jeofizik mühendisi ve deprem bilimi uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan olası bir İstanbul depreminin muhtemel boyutunu açıklayarak bu depremden etkilenecek illeri sıraladı. İstanbul depremi hangi illeri etkileyecek?
İstanbul depremi uyarısı! Deprem uzmanı açıkladı, 7 il etkilenecek!

İstanbul’da gerçekleşmesi muhtemel deprem ile alakalı olarak bilim insanlarından yeni değerlendirmeler gelmeye geliyor. Jeofizik yüksek mühendisi ve deprem bilimi uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan İstanbul depremine dair bazı açıklamalarda bulunarak insanları bilgilendirdi. İstanbul depremi hakkında bazı uyarılar yapan uzman isim hem vatandaşları hem de yetkilileri ikaz etti.

20 YIL İÇİNDE OLMA OLASILIĞI YÜKSEK

İstanbul depreminin esasında Marmara depremi olduğunu belirten Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “İstanbul’da bir deprem bekliyoruz. Ancak bunun tanımlaması İstanbul depremi olarak yapılmamalı. Bu Marmara depremidir. Beklenen deprem gerçekleştiğinde sadece İstanbul etkilenmeyecek. Bizi korkutan ve endişelendiren bu fay Marmara Denizi’nin altından geçiyor ve önümüzdeki 20 yılda bu fayın harekete geçme ihtimali çok yüksek.” dedi.

7 VE DAHA BÜYÜK DEPREM!

Marmara için deprem riskinin boyutunu açıklayan Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Marmara Denizi’nin içinden geçen Kuzey Marmara fayı, tüm Marmara'yı etkileyecek bir deprem yaratma potansiyeline sahip. Bununla alakalı bugüne kadar yapılan çalışmalar ve hazırlıklar, 7 ve daha büyük bir deprem olacağına işaret ediyor. Yani bugüne kadar yapılan jeolojik, jeofizik ve sismolojik çalışmalar denizde ve karada yapılan çalışmalar, özellikle denizin içinde yapılan çalışmalar Marmara Denizi’nin tabanında Kuzey Marmara fayının, bu fay Tekirdağ ve İstanbul kıyılarına 15-20 kilometre uzaklıkta bir fay hattıdır. Bunun üzerine 7 ve daha büyük bir depremin olma olasılığı 2016’dan 2030 yılına kadar yüzde 50 oranındadır.” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL DEPREMİ 7 İLİ ETKİLEYECEK!

Deprem olacak veya olmayacak tartışmalarına girmek istemediğini belirten Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Yapılan tüm çalışmalar ve tarihsel süreç bize burada böyle bir deprem ile karşılaşacağımızı gösteriyor. Bu bölge depreme hazırlıklı olmak zorundadır. Binalarımız her an deprem olacakmış gibi hazır olmalı. Bu yalnızca İstanbul depremi olmayacak. Tek riskli kent İstanbul değil. İstanbul depremi olduğunda Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova ve Bursa kıyıları da bu sarsıntıdan etkilenecek.” şeklinde konuştu.