İstanbul içi deprem göçü başladı! Konut fiyatları nasıl etkileniyor?

Kahramanmaraş depreminin ardından İstanbul’da deprem olma ihtimalinin yüksekliği insanları rahatsız etmeye başladı. İstanbul içinde bundan dolayı adeta deprem göçü başladı. Deprem riski yüksek olan ilçelerden risk az olan ilçeler geçişler hızlandı.
İstanbul içi deprem göçü başladı! Konut fiyatları nasıl etkileniyor?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve toplam 11 ilde büyük bir yıkıma neden olan deprem Türkiye genelinde bir tedirginlik yaşanmasına neden oldu. Uzun yıllardır deprem uzmanlarının büyük bir deprem bekledikleri İstanbul’da vatandaşlar kent içinde deprem göçüne başladılar. Deprem riski yüksek olan ilçelerdeki evlerini satışa çıkaranlar riski az olan ilçelerde konut arayışına başladılar. İstanbul’da konut satış ilanları buna bağlı olarak son günlerde büyük oranda arttı.

KONUT SEKTÖRÜNE DEPREM ETKİSİ

Yer bilimi uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör yaptığı son açıklamada 20 yıl içerisinde beklenen İstanbul depreminin olmamasını durumunda çok şaşıracağını belirtti. Bu durum da İstanbul’da yaşayan vatandaşları bazı bireysel tedbirlere yönlendiriyor. Bulunan ilk çözüm ise ev ve ilçe değiştirmek oluyor. Bu da konut piyasasında çok büyük bir hareketliliğe neden oldu. İstanbul’da satılmayı bekleyen konutların sayısının Şubat ayında yüzde 49 oranında artması durumu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

KONUT FİYAT ARTIŞI DURMUYOR

İstanbul’da konut piyasasında deprem endişesinden dolayı farklı bir fiyatlama da yapılmaya başlandı. İstanbul’da konut fiyatlarının yıllık artışı yüzde 156’yı buldu. Deprem endişesine rağmen İstanbul’da konut fiyatları artmaya devam ediyor. Deprem riskli ilçelerde bile fiyatlar artarken riski az olan ilçelerde bu fiyat artış oranı çok daha yüksek oluyor.

İstanbul Arnavutköy’de 2022 yılında ortalama konut fiyatı 659.00 TL’ydi ve bu rakam 2023 yılında 1.780.000 TL’ye yükseldi. Deprem riski olan ilçeler arasında bulunan Avcılar’da 2022 yılında ortalama konut fiyatı 1.048.000 TL iken 2023 yılında bu fiyat 2.516.000 TL’ye yükseldi. Çarpık yapılaşmanın en önemli örneklerinden olan Bağcılar’da 2022 yılında ortalama konut fiyatı 807.826 TL’ydi ve 2023 yılında bu fiyat 2.418.000 TL’ye çıktı.