İstanbul'a yeni metro hattı geliyor! Hangi güzergahlardan geçecek, hangi istasyonlar kurulacak?

İstanbul’da yeni bir metro hattı inşa etmek için harekete geçildi. Peki bu yeni metro hattının güzergahı ne olacak? Metro hangi güzergahta inşa edilecek, ne zaman hizmete açılacak?
İstanbul'a yeni metro hattı geliyor! Hangi güzergahlardan geçecek, hangi istasyonlar kurulacak?

İstanbul’da vatandaşların toplu ulaşımda en yoğun şekilde kullandıkları metrolara yeni bir hattın daha eklenmesi için harekete geçildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilecek olan yeni metro hattına dair ön bilgiler belli oldu. Metro hattını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanlığı yapacak.

2017 YILINDA BAŞVURU YAPILMIŞTI!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önceki yönetimi döneminde ilgili güzergahta metro hattının yapılması için başvuru yapıldığı ve 2017 yılında da “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir.” kararı verildiği bildirildi. Bugüne kadar bu metro hattına dair bir gelişme yaşanmadı. Yeni gelen İBB yönetimi ise şimdi bu proje üzerinde bazı değişikliklere gitti. Buna göre güzergah, istasyon noktaları, isimler ve hat uzunluğunda revizyon yapıldı. Ardından ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunup “ÇED gerekli değildir” kararının halen geçerli olup olmadığı soruldu.

Bakanlık tarafından İBB’ye verilen cevapta, “ÇED gerekli değildir” kararının geçerliliğini kaybettiği bildirildi. Yönetmeliğe göre 5 yıl içerisinde mücbir sebep olmaksızın yatırıma başlanılmazsa karar geçersiz olmaktadır. Ayrıca İBB’nin yeni döneminde projede yapılan değişikliklerin yeni bir proje olarak inceleme gerektirdiği bildirildi. Bu karar üzerine İBB ilgili metro hattı için ÇED sürecini yeniden başlattı.

YENİ METRO HATTI GÜZERGAHI BELLİ OLDU!

İstanbul’da inşa edilecek yeni metro hattının güzergahı da belli oldu. Buna göre Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü ve Büyükçekmece gibi ilçeler güzergah kapsamında olacak. Sefaköy – Beylikdüzü – Tüyap Raylı Sistem Hattı 17.89 km uzunluğunda olacak ve 10 ayrı istasyondan oluşacak. Bu istasyonlar Sefaköy, Cennet, Küçükçekmece, Reşitpaşa, Avcılar Merkez, Cihangir, Saadetdere, Beylikdüzü, Yıldırım Beyazıt ve Tüyap olacak.

İstanbul'a yeni metro hattı geliyor! Hangi güzergahlardan geçecek, hangi istasyonlar kurulacak?

KAÇ YILDA İNŞA EDİLECEK?

İstanbul’a yapılacak olan yeni metro hattının inşaat planlaması da belli oldu. Buna göre inşaata başlandıktan 4 yıl sonra proje tamamlanıp hizmete açılacak. 9 milyar 16 milyon TL maliyeti olan proje 3,5 milyon kişiye hizmet verecek. Ayrıca bu hat Yenikapı, Atatürk Havalimanı Hafif Metro Hattı ile entegre edilerek tarihi Yarımada’dan Beylikdüzü’ne kadar raylı sistem ağı genişletilmiş olacak.