İstanbul'da devam eden kentsel dönüşüm projelerinde son durum!

İstanbul’da kentsel dönüşüm projelerinde son durum merak ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı dönüşümü yapılan projelere dair bilgilendirme yaptı.
İstanbul'da devam eden kentsel dönüşüm projelerinde son durum!

Son yıllarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm projelerine hız verildi. Vatandaşların deprem riski olan binalarda yaşamalarının engellenmesine yönelik çeşitli projeler devreye sokuluyor. Bakanlık 2035 yılına kadar tüm Türkiye’de riskli yapıların dönüşümünü tamamlamayı planlıyor.

Kentsel dönüm ile alakalı olarak açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yapı denetim sistemi, kentsel dönüşüm ve sosyal konutlarla beraber 24 milyon vatandaşımızın güvenli evlerde yaşamalarını temin ettik. Şu anda da İstanbul’da 90 bin olmak üzere Türkiye genelinde 250 bin konutun dönüşümü için çalışmalar yapılıyor. 2035 yılına kadar da 1,1 milyon konutun dönüşümünü tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İstanbul’da devam eden kentsel dönüşüm projelerine dair son durum açıklandı. Buna göre projelerde son durum şöyle:

KADIKÖY FİKİRTEPE

Kadıköy ilçesinde Yeni Fikirtepe projesi ile 12.066 konut inşa edilecek. Bu proje 60 bin vatandaşı etkileyecek. Etap etap yapılacak olan projede etaplar bittikçe konutlar teslim edilecek. 2024 yılının Temmuz ayına kadar tüm etaplar tamamlanacak. Yeni Fikirtepe Konutları 1’de 1.648 konut teslim edildi. Diğer etapların inşaat çalışmaları devam ediyor.

ESENLER

Esenler ilçesinde Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birisi başlatıldı. 60 bin konutun inşa edileceği projede 2.110 konutun teslimi Ağustos 2022’de yapıldı. 4.860 konutun ise inşaat çalışmaları devam ediyor.

ÜSKÜDAR

Üsküdar’da Çamlıca Cami ve çevresinde kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi başlatılmıştı. Kirazlıtepe, Ferah, Küplüce, Bulgurlu ve Mehmet Akif Ersoy mahallerini de kapsayan 7.084 konutluk proje yapılıyor. Yıkımı yapılarak inşaatına başlanan 3.821 konutun 551’i teslim edildi. 2.620 konutun inşaatı sürerken 650 konutluk bir diğer etap için de ihale yapılacak.

GAZİOSMANPAŞA

Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşüm özel sektör ile başladı ama vatandaşlar ile yüklenici firmalar arasında anlaşmazlıklar çıktı. 2019 yılında Çevre Bakanlığı projeye katılarak TOKİ eliyle çalışmalar başladı. 4 mahalle ve 5 alt bölgede 5.265 konutluk proje devam ediyor.