İstanbul'da evini satanlar aynı paraya Portekiz'de hem ev hem vatandaşlık alıyorlar!

İstanbul’da konut fiyatlarındaki yükselişler o kadar üst seviyeye çıktı ki Avrupa ile yarışır hale geldi. İstanbul’da konut alacakları para ile vatandaşlar yurt dışından konut satın alarak o ülkelerin imkanlarından yararlanma hakkı elde edebiliyorlar.
İstanbul'da evini satanlar aynı paraya Portekiz'de hem ev hem vatandaşlık alıyorlar!

Türkiye’de gayrimenkul piyasasında oldukça büyük bir fiyat çılgınlığı yaşanıyor. İnşaat maliyetlerinin artışının gerekçe gösterilmesi ile konut fiyatları en üst seviyeye ulaştı. Son bir yıl içerisinde resmi verilere göre konut fiyatları yüzde 130’un üzerinde arttı. Üstelik konut fiyatları artmaya devam ederken sadece hızı biraz yavaşladı. Hal böyle olunca İstanbul gayrimenkul yatırımı açısından cazibesini de yitirmeye başladı.

YURT DIŞINA YÖNELME BAŞLADI

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türk vatandaşları yurt dışında artık çok daha fazla konut satın almaya başladılar. 2020 yılında yurt dışında konut alan vatandaşların sayısı 35.184’ü ama 2021’de bu rakam 45.789’a yükseldi. Bu da gittikçe artan bir eğilim olduğunu gösteriyor. İç piyasada yaşanan yüksek fiyat sorunu konut yatırımcısının yönünü Avrupa’ya doğru çevirmesine neden oluyor.

BAĞCILAR'DA EV SATAN LİZBON'DAN EV ALIYOR

İstanbul Bağcılar’da satılan bir evin parası ile insanlar Portekiz’in başkenti Lizbon’a giderek çok rahat bir şekilde ev satın alabiliyorlar. Üstelik bu şekilde Türk vatandaşlarına Golden Visa imkanı da sağlanarak oturum izni ve vatandaşlık konusunda kolaylıklar veriliyor.

OTURMA İZNİ VE VATANDAŞLIK VERİLİYOR

Golden Visa uygulamasına göre İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Malta’da gayrimenkul yatırımı yapanlara bu ülkelerde oturma izni veriliyor. Belirli bir süre bu oturma izni ile bu ülkelerde kolay bir şekilde yaşayabilen Türk vatandaşları ardından vatandaşlık başvuru yapıp bu ülkelerin vatandaşlıklarını alabiliyorlar. Üstelik bu şekilde bir kişi gayrimenkul yatırımı yaptığında onun eşi, 21 yaşına kadar olan çocukları, okuyan çocukları, bakmakla yükümlü oldukları anne ve babaları da vize ve vatandaşlık imkanından yararlanabiliyorlar. Bunun için Yunanistan’da en az 250 bin euroluk, Portekiz’de 280 bin euroluk veya İspanya’da 500 bin euroluk gayrimenkul yatırımı yapmak gerekiyor.