İstanbul'da rezerv alanlar tespit edildi! 1,5 milyon konut taşınacak!

İstanbul’da yaşanacak olan olası depremden dolayı riskli yapıların taşınmasına dair yapılan çalışmalarda son durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı. İstanbul’da 1,5 milyon konut nereye taşınacak?
İstanbul'da rezerv alanlar tespit edildi! 1,5 milyon konut taşınacak!

Türkiye’de deprem felaketinin ardından İstanbul çok daha önemli bir hale geldi. İstanbul’da yapı stokunun bir kısmının deprem riski barındırması ve deprem uzmanlarının İstanbul depremi için zamanın daraldığını açıklamalarının ardından İstanbul için yeni planlamalar yapılmaya başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bu çalışmalara dair bilgilendirmede bulundu.

İSTANBUL'DA 695 BİN KONUT DÖNÜŞTÜ

İstanbul’da riskli yapılar olduğunu söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “1994 yılında Cumhurbaşkanımız İstanbul’da sosyal konut anlayışını başlattı. Bu daha sonra tüm Türkiye’ye yayıldı. TOKİ olarak toplam 1 milyon 180 bin konutu inşa edip vatandaşlarımıza teslim ettik. Bu kapsamda 3,3 milyon konutun da dönüşümünü gerçekleştirdik. Sadece İstanbul’da 39 ilçede 695 bin konutun dönüşümü tamamlandı. Şu anda da 93 bin konutun dönüşümü için çalışmalar sürüyor.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YENİ DESTEKLER AÇIKLANACAK

Bugüne kadar 3,3 milyon konutun dönüşümünü sağlayarak vatandaşların canlarını ve mallarını güvence altına aldıklarını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yapıların yüzde 65’ini güvenli bir hale getirdik. Depremden önce açıklamıştık ve 2035 yılına kadar Türkiye genelinde dönüşüme girmemiş tek bir binamız kalmasın istiyoruz. Cumartesi günü bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile başka destekler de açıklayacağız. İstanbul özelinde rezerv alanları tespit ettik. Bunların detaylarını ilerleyen günlerde Cumhurbaşkanımız kamuoyuna açıklayacak.” ifadelerini kullandı.

1,5 MİLYON KONUT İÇİN REZERV ALAN

İstanbul’daki 1,5 milyon konutun taşınması meselesine değinen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Rezerv alan çalışmalarımızı sonlandırdık. Örneğin Esenler’de askeri alanın kuzeyi için Milli Savunma Bakanlığı ile görüştük. O alan rezerv alanı olacak. Herhangi bir doğal afette sizin devlet olarak hazırlığınız olmalı. Bu devletin görevidir ve biz beş yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz. Mesela Kayaşehir’de bitirdiğimiz daireleri verip boşalttığımız alanlara da otopark ve yeşil alan yaptık.” şeklinde konuştu.