İstanbul'u dönüştürecek Yarısı Bizden kampanyasının ilk maliyeti belli oldu!

İstanbul’da riskli yapıların dönüşümünü hedefleyen Yarısı Bizden Kampanyası için ilk yıl maliyeti belirlendi. Buna göre devlet 200 bin konutun dönüşümü için 313,5 milyar liralık kaynak aktaracak.
İstanbul'u dönüştürecek Yarısı Bizden kampanyasının ilk maliyeti belli oldu!

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin büyük bir yıkıma neden olmasının ardından Türkiye’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşümde ayrı bir döneme girildi. Bu yeni dönemde Yarısı Bizden kampanyası ile vatandaşların kentsel dönüşüm maliyetlerinin yarısını devlet karşılayacak. Kalan yarısı için ise vatandaşlara kredi imkanı sağlanacak. Kentsel dönüşümler ise TOKİ eliyle yapılacak. Bu çok kapsamlı proje için ilk maliyet hesaplaması yapıldı.

İLK MALİYET HESAPLANDI!

TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin verilerine göre ilk yıl İstanbul’da 200 bin konutun dönüşümünün yapılacağı projenin maliyeti 313,5 milyar TL olacak. 29 Mayıs’a kadar başvurular alınmaya devam edilecek. Başvuruların alınmasının ardından kura çekimi yapılarak kentsel dönüşüme girecek yapılar tespit edilip inşaat çalışmaları başlayacak ve 2 yılda yeni konutlar tamamlanacak.

Yarısı Bizden kampanyası hakkında TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Kaya bir değerlendirme yaparak, “Öncelikle İstanbul’u depreme karşı dayanıklı hale getirmeyi amaçlayan kampanyada toplam 200 bin konutun yerinde dönüşümünün yapılacağı belirtiliyor. Yarısının 100 metrekare 2+1, yarısının 120 metrekare 3+1 tipte konutlardan oluşacağı varsayımı ile hareket ettiğimizde kira yardımları ve taşınma yardımları hariç toplam maliyetin yarısı için kamu tarafından yaklaşık 165 milyar TL tutarında doğrudan kaynak temini gerçekleştirilmesinin planlandığını görüyoruz. Maliyetin diğer yarısının da uzun dönemli ve uygun finansman koşullarıyla 10 yıl vade ile kredilendirildiğinde ve yüzde 10 peşinat rakamını da düştüğümüzde toplam bütçenin 313,5 milyar TL seviyesinde olacağını öngörüyoruz.” dedi.

İSTANBUL'UN DÖNÜŞÜMÜ BAŞLIYOR!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise yaptığı son açıklamasında, “16 Mayıs itibariyle Yarısı Bizden kampanyasında 709 bin bağımsız birim için 155 bin başvuru almış durumdayız. Ay sonuna kadar başvurular kabul edilecek. Başvurular incelendikten sonra çoğunluğun sağlandığı yerlerde dönüşüm sürecine hızla başlayacağız. İstanbul’da riskli yapı bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.