İzmir depreminde 15 kişiye mezar olmuştu! Doğanlar Apartmanı neden yıkıldı açıklandı

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremde yine çok sayıda bina yıkılmış ve 117 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.
İzmir depreminde 15 kişiye mezar olmuştu! Doğanlar Apartmanı neden yıkıldı açıklandı

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'in Seferihisar merkez üslü olarak meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem sonucunda ne yazık ki 117 vatandaşımız çöken binaların enkazı altında kalarak hayatını kaybetmişti. Depremin simgesi ise başında uzun süre acı dolu bekleyişin yaşandığı Doğanlar Apartmanı olmuştu.

Yaşanan depremde en büyük yıkımın yaşandığı Bayraklı ilçesinde yer alan Doğanlar Apartmanı 15 kişiye mezar olmuş, binanın enkazı altından uzun uğraşlar sonucunda 12 kişi ise yaralı olarak kurtarılmıştı. Depremin ardından binanın müteahhidi Çetin Doğan ve statik-betonarme proje müellifi Mehmet Sedat Boyacı tutuklanmıştı. 

İZMİR DEPREMİNDE DOĞANLAR APARTMANI NEDEN YIKILDI?

Bir kere daha "deprem öldürmez, bina öldürür" sözlerini haklı çıkaran Doğanlar Apartmanı hakkında yürütülen soruşturma kapsamında dava açılmıştı. Mahkeme sonunda beklenen gerekçeli kararı açıkladı. Binanın müteahhidine 18 sene hapis cezası verilirken verilen bu cezanın caydırıcı olmasının öneminin büyük olduğu belirtildi. 

Mahkeme tarafından ilan edilen gerekçeli kararda şüphelilerin mevzuata ve yapı tekniğine aykırı şekilde gerçekleştirdikleri eylemlerinin sonuçlarını öngördüklerinin altı çizildi. Şüphelilerin bu durumu öngörmelerine rağmen deprem sonrası tamamen yıkılan Doğanlar Apartmanı’nın B Bloğu’nu yapıldığı döneme ait mevzuata, yapı tekniğine ve mesleklerinin gerektirdiği kurallara uygun olarak inşa etmedikleri belirtildi.

Binanın müteahhidi hakkında apartmanın statik projede öngörülen beton sınıfının sağlayamadığı, donatı imalatlarının şartnameye uygun olmadığı ve asli kusurlu olduğu belirtilerek ceza verildiği açıklanırken kamuoyu mahkemeyi yakından takip ediyordu.