Japonya depreme karşı hangi önlemleri alarak başarılı oluyor?

Deprem felaketi yaşayan Türkiye’de bu felaketin boyutunun azaltılıp azaltılamayacağı tartışmaları yapılırken Japonya örneği veriliyor. Deprem ülkesi Japonya depreme karşı hangi önlemleri alarak kayıplarını en aza indirdi?
Japonya depreme karşı hangi önlemleri alarak başarılı oluyor?

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında depreme karşı bir farkındalık oluşmaya başladı. Dünyada ise Japonya’nın depreme karşı aldığı çeşitli önlemlerle başarılı sonuçlar elde ettiği biliniyor. Peki Japonya hangi önlemlerle deprem zararlarını en düşük seviyeye çekebildi? 7,5 şiddetinde bir depremde Japonya’da hasar olmazken Türkiye’de neden büyük kayıplar veriliyor?

BİNALARDA ÖZEL SİSTEM BULUNUYOR

Japonya’da yüksek katlı binaların sayısı bir hayli fazla. Ancak geliştirilen sistem ile bu binaların depremden etkilenmeleri en düşük seviyeye indirilebildi. Esneme payı adı verilen bir sistem ile binalar inşa ediliyor. Bina temeline kauçuk tamponlar eklenerek deprem anında yerden gelen titreşim binayı titretmiyor sadece sallıyor. Bu sallanma ile beraber esneme payı ile beraber binalarda yıkım olmuyor. Bu esneme en şiddetli sarsıntıyı bile yumuşatabiliyor.

Japonya’da binaların yapı temelinde bir de tampon sıvılar kullanılıyor. Bunlar da deprem sırasında şiddeti azaltıyor. Bu sıvılar bir tampon vazifesi görerek sallantı olduğunda ters yöne hareket edip depremin şiddetini düşürüyor.

DEPREM YÖNETMELİĞİ FARKI!

Japonya’da deprem konusunda oluşan hassasiyet ile deprem yönetmeliği uygulanıyor. Bu yönetmelik Türkiye’de de var ama orada daha sıkı bir denetim bulunuyor. Ülkedeki tüm yapılan belirlenen yönetmeliğe uygun bir şekilde inşa ediliyor. Bununla da kalmıyor düzenli olarak denetim yapılıyor. Bir denetimden öyle veya böyle geçen bir bina bir sonraki denetime takılabiliyor. Bunun için de aykırı şekilde binalar inşa edilmiyor.

TRENLERDE DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ VAR

Japonya’da hızlı trenler önemli bir ulaşım seçeneği olarak kullanılıyor. Bu trenlerin tamamında deprem erken uyarı sistemi bulunuyor. Bu sistem ile deprem olmadan önce uyarı veriliyor. Tren durduruluyor ve yolcuların güvenliği sağlanıyor. Bu şekilde olası bir felaketin önüne geçilebiliyor.

SU TAHLİYE TÜNELLERİ YAPILDI!

Japonya’da deprem kadar deprem sonrası oluşan tsunami de büyük bir felaket olabiliyor. Bu konuda Japonya’nın acı tecrübeleri bulunuyor. Tsunami tehlikesi Türkiye için çok geçerli değil ama Japonya’da buna da önlem alındı. Tokyo şehrinin altında su deşarj tüneli yapıldı. Bu tünel sayesinde tsunami veya sel felaketlerinde sular toplanarak güvenli bir şekilde Edo Nehri’ne taşınıyor. Şehirde sel gerçekleşme ihtimali de olmuyor. 13 yılda yapılan bu su tüneli için Japonya 3 milyar dolar harcadı.