Kendisine miras bırakılmayanlar miras haklarını alabilirler mi?

Miras paylaşımları oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Özellikle de anne ve babaların miraslarını ölmeden paylaştırıp miras hakkı vermedikleri çocukların durumu araştırılıyor.
Kendisine miras bırakılmayanlar miras haklarını alabilirler mi?

Türkiye'de miras paylaşımları çoğunlukla çok büyük bir sorun olabiliyor. Bu miras paylaşımlarının adaletsiz bir şekilde yapılması ise kardeşi kardeşe düşman ediyor. Ancak çok gelişmiş bir miras hukuk sistemi bulunuyor. Bu sistem içerisinde kişilerin miras hakları devlet güvencesinde bulunuyor. Yine de bu güvencenin çeşitli yollarla aşılabilmesi için gayret gösteriliyor.

ANNE VE BABALAR SAĞLIKLARINDA MİRAS PAYLAŞIMI YAPABİLİRLER

Anne ve babalar hayatlarını kaybetmeden önce sağlıklarında miras paylaşımı yapabiliyorlar. Ancak yapılan bu miras paylaşımının bazı hususlarda hakkaniyete sahip olması gerekiyor. Çocukların arasında ayrım yapılması hukuki sorunlara neden olacaktır. Bir kişi çocukları arasında ayrım yaparak tüm malını bir kişiye bırakamaz. Aynı şekilde çocuklardan birisine hiç miras bırakmamak da kanunen uygun değildir. 

ÇOCUKLARIN SAKLI PAYI!

Anne ve babanın varlıkları üzerinde çocukların saklı payları bulunmaktadır. Bu saklı paylar gerek sağlıklarında gerekse de vefatlarının ardından bir başkasına devredilemez. Saklı paylar devlet güvencesindedir. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Anne ve babalar mirasa konu olabilecek ev, arazi gibi gayrimenkullerin üzerinde tam bir mülkiyet hakkına sahiptirler. Satmak istedikleri zaman istedikleri gibi herhangi bir engelle karşılaşmadan satış yapabilirler. Miras davaları da bu satış hakkının suistimal edilmesinden doğmaktadır. 

Anne ve babalar genellikle miras bozulmasın diyerek çocukları arasında ayrım yapacaklarsa satış yoluyla bu tapu devirlerini gerçekleştiriyorlar. Bu satış işlemleri anne ve babaların vefat etmesinin ardından mahkemeye konu oluyor. Haksızlığa uğradığını düşünen çocuk mahkemeye başvurarak miras hakkını talep ediyor. Mahkeme yapılan bu satış işleminin gerçek bir satış olup olmadığını kontrol ediyor. Eğer gerçek bir satış yoksa, paranın takibi yapılamıyorsa bu satış işlemi bozularak miras paylaşımı yapılıyor.