Kentsel dönüşüm kredilerinde faiz düşecek, limit artacak, vade uzayacak!

Kentsel dönüşümde 2023 yılında vites artırmayı planlayan hükümetin desteklerde artışa gideceği belirtildi. Kentsel dönüşümü daha cazip hale getirebilmek için hem faiz desteği artırılacak hem de kredi vadeleri uzatılacak.
Kentsel dönüşüm kredilerinde faiz düşecek, limit artacak, vade uzayacak!

Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarına son yıllarda büyük önem verilmeye başlandı. Özellikle deprem riski ile karşı karşıya bulunan İstanbul’da riskli yapıların dönüşümü için kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Son dönemlerde ise maliyet artışlarından dolayı bu çalışmalar biraz sekteye uğradı. Konut alanında çeşitli atılım yapan hükümetin bir de kentsel dönüşüm planı olduğu ortaya çıktı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM CAZİP OLACAK!

Kentsel dönüşüm çalışmaları iki ayrı koldan yürütülüyor. Bu projeler kamu tarafından veya belediyeler aracılığı ile yapılabiliyor. Ayrıca bazı vatandaşlar aldıkları desteklerle müteahhitlerle anlaşarak kendi binalarının dönüşümlerini de yapabiliyorlar. Maliyet artışları bu alandaki çalışmaları azaltsa da hükümetin bu konuya müdahale hazırlığında olduğu belirtildi.

KREDİ LİMİTİ 600 BİN TL’YE ÇIKMIŞTI!

Kentsel dönüşüm için devlet tarafından vatandaşlara bazı destekler verilebiliyor. Faiz destekli olarak vatandaşlara kentsel dönüşüm ve güçlendirme kredileri kullandırılıyor. Bu kredilerde geçtiğimiz yıl üst limitler iki defa arttırılmıştı. Şubat 2022’de bu kredinin üst limiti 400 Bin TL’ye, Ekim 2022’de ise 600 Bin TL’ye çıkarılmıştı.

LİMİT YİNE ARTACAK!

Alınan bilgilere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kentsel dönüşüm için sağlanan kredilerde yeni bir düzenleme hazırlığı yapıyor. 600 Bin TL olan kredi üst limitinin 1 Milyon TL’ye çıkarılması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. Ayrıca kentsel dönüşüm ve güçlendirme kredilerinde vatandaşlar hem daha düşük faizlerle muhatap olacaklar hem de devletin faiz desteği daha fazla olacak. Bu yönde de bir hazırlık yapıldığı belirtildi.

VADE UZAYACAK!

Kentsel dönüşüm kredileri için en hayati karar ise vade uzaması olacak. Vatandaşların bu kredileri çekerek taksit ödemelerini zorlanmadan yapabilmeleri için kredi vadelerinde de düzenleme yapılacak. Bu düzenleme sonucunda 2023 yılında 1 milyon konutun dönüşümünün yapılması hedefleniyor.