Kira artış oranı Şubat 2023 belli oldu! Bu ay kiralara yüzde kaç zam yapılacak?

TÜİK tarafından enflasyon Ocak 2023 dönemi enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Şubat 2023 kira artış oranı da belli oldu. Şubat ayında kira zammı oranı yüzde kaç oldu? Bu ay kiralar yüzde kaç zamlanacak?
Kira artış oranı Şubat 2023 belli oldu! Bu ay kiralara yüzde kaç zam yapılacak?

Türkiye’de kira artış oranı enflasyon rakamlarına bağlı olarak belirleniyor. Bunun için de mülk sahipleri kira zammı yapacakları zaman her ay yenilenen kira artış oranını dikkate almak durumunda kalıyorlar. Bu oranların üzerinde yasal olarak mülk sahiplerinin zam yapmalarına imkan yok. Bundan dolayı enflasyon rakamları hem mülk sahipleri tarafından hem de kiracılar tarafından yakından takip ediliyor.

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIYOR?

Kira zamlarında herhangi bir haksızlık olmaması için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kira artış oranı uygulaması yapılıyor. Bu oran Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden hesaplanıyor. Son 12 aylık TÜFE oranı kira artış oranı olarak uygulanıyor. Bu şekilde çıkan rakamın üzerinde kira zammında kiracının onayı olmadan kesinlikle çıkılamıyor. Bu da yasal kira zammı için uygulanacak çok önemli bir veri oluyor.

ŞİMDİLİK KONUTLAR İÇİN GEÇERLİ DEĞİL!

Yapılan geçici bir kanuni düzenleme ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konutlar için kira artışına yüzde 25 sınırlandırması getirilmişti. Bundan dolayı açıklanan kira artış oranı konutları alakadar etmiyor. Ev sahipleri bu oran üzerinden kiracılarına zam yapamıyorlar. Kira artış oranı konut harici kiralık mülklerin tamamında geçerli olabiliyor. Bundan dolayı bu mülklere kira zammı yapılırken bu veri esas alınarak hareket ediliyor.

KİRA ARTIŞ ORANI ŞUBAT 2023 YÜZDE KAÇ OLDU?

Şubat ayı içerisinde kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda mülk sahiplerinin uygulayabilecekleri en yüksek kira artış oranı belli oldu. TÜİK’in resmi verilerine göre Şubat 2023 kira artış oranı yüzde 72,45 oldu. Bu oran bir önceki ay yüzde 72,31 olarak ilan edilmişti. Kira artış oranının belli olmasının ardından kira hesaplamaları da yapılmaya başlandı.

KONUTLARDA ŞUBAT 2023 KİRA ARTIŞ ZAMMI HESAPLAMASI

Kira bedeli: 3.000 TL

Kira artış oranı: Yüzde 25

Yapılacak zam tutarı: 750 TL

Zamlı Şubat 2023 kira tutarı: 3.750 TL

KONUT DIŞI ŞUBAT 2023 KİRA ARTŞ ZAMMI HESAPLAMASI

Kira bedeli: 5.000 TL

Kira artış oranı: Yüzde 72,45

Yapılacak zam tutarı: 3.622 TL

Zamlı Şubat 2023 kira tutarı: 8.622 TL