Kira düzenlemesi can yakacak! Kira fiyatlarını yükseltmeyecek önlemler geliyor!

Kira fiyatlarındaki aşırı yükselmeye karşı yeni önlemler devreye alınacak. Yasal düzenleme ile uygulamaya sokulacak bu önlemler neler olacak?
Kira düzenlemesi can yakacak! Kira fiyatlarını yükseltmeyecek önlemler geliyor!

Kira fiyatlarındaki aşırı değerlenme vatandaşları zor durumda bırakıyor. Özellikle deprem felaketinin ardından büyük şehirlere doğru artan göç dalgası ile beraber kiralık konutlarda talep patlaması yaşandı. Artan bu talepler kira fiyatlarını yükseltirken İstanbul'da kira fiyatları maaşlı geliri olanlar için büyük bir yük haline geldi. Kira fiyatlarının kontrol altına alınabilmesi için yeni bir düzenlemenin hazırlığının yapıldığı bildirildi.

ÇEVRE VE ADALET BAKANLIKALRI ORTAK ÇALIŞIYOR

Kira düzenlemesinin yapılabilmesi için hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hem de Adalet Bakanlığı ortak bir çalışma yapıyorlar. Çevre Bakanlığı'nın yetkili üst düzey bürokratları kiralık konutlar için atılabilecek adımlar hakkında bir çalışma yaparken Adalet Bakanlığı yetkilileri ise bu çalışmanın yasal alt yapısını hazırlıyorlar. İki bakanlığın çalışmalarının kısa bir süre içerisinde kanun teklifine dönüşmesi bekleniyor.

KİRA ZAMMI SINIRLAMASINA DEVAM!

Ev sahiplerini pek memnun etmese ve de etkili bir sonuç vermese de kira zammı sınırlamasına devam edilecek. Ev sahipleri yasal düzenleme gereği yüzde 25'ten fazla kira zammı yapamıyorlar. Bu uygulamaya bir yıl daha devam edileceği bildirildi. Ancak bu uygulamanın kira fiyatlarını düşürücü bir etkisi bulunmuyor. Eski kiracıları ilgilendiren bu imkan yeni bir kiralama yapacak vatandaşları etkilemiyor. Ev sahipleri de yapamayacakları kira zammını en baştan yaparak kirayı yükseltiyorlar.

BÖLGESEL KİRA TESPİTİ YAPILACAK!

Yeni düzenleme içerisinde kira tespitleri de yer alacak. Kirada bir üst sınır belirlenmeyecek ama bölgesel olarak kira fiyatları tespit edilecek. Tespit edilen bu tutarın yüzde 50'sinden fazlasına bir ev kiraya verildiğinde bu fahiş fiyat olarak değerlendirilecek. Fahiş fiyatın yasal çerçevesi bu şekilde çizilecek. Kira tespitlerini ise Çevre Bakanlığı yapacak.

FAHİŞ KİRA CEZALANDIRILACAK!

Ev sahipleri kiracılardan fahiş kira talep ettiklerinde cezai yaptırımla karşı karşıya kalacaklar. Fahiş kira için hapis cezası verilmesi tasarlanıyor. Bu ceza ertelenemeyecek ve dolayısıyla ev sahipleri bu yola başvurmaktan sakınacaklar.Tüm bu düzenlemeler bu ay içinde yapılıp yasalaşacak.