Kira ve komşu uyuşmazlıklarında yeni dönem başlayacak!

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 7. Yargı Paketi kira uyuşmazlıklarına arabuluculuk şartı geliyor. Bu yeni sistemi Avukat Arabulucu Sinan Öztürk değerlendirdi.
Kira ve komşu uyuşmazlıklarında yeni dönem başlayacak!

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira uyuşmazlıklarında çözüm artık arabulucularda aranacak. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve kısa sürede yasalaşması beklenen 7. Yargı Paketi kira uyuşmazlıklarında yeni uygulamaları getiriyor. Bu yeni sistemi Arabulucu Avukat Sinan Öztürk değerlendirdi.

KİRA VE KOMŞU UYUŞMAZLIKLARI KISA SÜREDE ÇÖZÜLEBİLECEK

Arabuluculuğun güzel sonuçlar verdiğini söyleyen Sinan Öztürk, “Kamuoyunda zorunlu arabuluculuk olarak da bilinen dava şartı arabuluculuk uygulaması şu ana kadar güzel sonuçlar verdi. Bu sistem toplumda barış ve adalet sağlanmasında katkı sunacaktır. Uyuşmazlıkların süreleri kısalacak, yargı sisteminin yükü hafifleyecek. Kira ve komşu uyuşmazlıkları doğaları gereği arabuluculuk ile çözülebilecek konulardır.” dedi.

Kira uyuşmazlıklarının iletişim eksikliklerinden kaynaklandığını söyleyen Sinan Öztürk, “Kira uyuşmazlıkları incelendiğinde yaşanan anlaşmazlıkların çok büyük bir çoğunluğu iletişim eksikliği ve hukuki bilgi noksanlığından kaynaklanıyor. Doğrudan mahkemeye gitmek yerine arabulucu vasıtasıyla bir araya gelerek taraflar hukuki bilgi eksikliklerini giderebilecekler. Aynı zamanda empati ile de bir çözüm bulunulabilecek. Komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların önemli bir kısmı acil çözülmesi gereken meseleler oluyor. Bu da arabulucular ile çözülebilecek. Arabulucular olmasa dava açılsa bu sorunların çözümü yıllar sürebiliyor.” ifadelerini kullandı.

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVALARINI ARABULUCULAR ÇÖZEBİLECEK

Ortaklığın giderilmesine yönelik uyuşmazlıklarda da arabulucuların büyük faydası olacağını belirten Sinan Öztürk, “Özellikle ortak sayısının az olduğu uyuşmazlıklarda davadan önce arabuluculuk çok sayıda uyuşmazlığı çözüme kavuşturabilecek. Ancak ortak sayısının çok olması, bu ortakların bazılarının vefat etmiş olması, onların mirasçılarının bilinmemesi güçlük çıkarabiliyor. Bu durum arabulucular için oldukça zor olacak. Davada bu kişilere ulaşılamıyorsa arabulucular da ulaşamayacaktır. Bu davalarda arabuluculuk mekanizması çalışacaksa bu hususa dikkat etmek gerekir.” dedi.