Kiracı evden erken çıkarsa ne olur?

Kiracıların kira sözleşmelerinde belirtilen süreyi doldurmadan evden çıkmaları durumunda ne olacağı hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından araştırılıyor. Hukuki uygulamalara göre böyle bir durumda neler yapılabilir?
Kiracı evden erken çıkarsa ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında akitleşme olan kira sözleşmeleri taraflar için bağlayıcı olabiliyor. Kira sözleşmeleri genellikle 1 yıllık olarak yapılmaktadır. Süre yazılmasa dahi bu süre uygulamada 1 yıldır. 1 yıl dolduktan sonra ise yeni bir kira sözleşmesi yapılmasına gerek olmaksızın kira sözleşmeleri otomatik olarak 1 yıl uzamaktadır. Bazı kiracılar bu kira sözleşmelerinde yazılı olan 1 yıl süresi dolmadan evden çıkmak isteyebiliyorlar. Böyle bir durumda ise çeşitli yükümlülükler devreye girebiliyor. 

KİRACI SÜREYİ DOLDURMAK ZORUNDA!

Kiracı ile ev sahipleri arasında kiracının evden erken çıkması genellikle sorun olmaktadır. Ev sahibinin bu durumda bir maddi kayıp riski doğmaktadır. Kira sözleşmesinin bitmesine 6 ay kala kiracı evden çıkarsa ev sahibi hemen kiracının yerine eve yeni bir kiracı bulamayabilir. Bu da ev sahibinin mağdur olması anlamına geliyor. Bunun üzerine bağlayıcılığı olan kira sözleşmesi eklenince kiracılar net bir sorumluluk ile karşılaşıyorlar. 

Kiracılar evden erken çıkarlarsa ev sahiplerinin kayıplarını karşılamak durumundadırlar. Teknik olarak kira sözleşmesinin dolmasına kaç ay varsa o kadar süre için ev sahibine kira ödemesi yapılması gerekiyor. Lakin hukuki uygulama kiracılara özel ve adaletli bir imkan sağlayabiliyor. Burada hukuki açıdan çıkış noktası ev sahibinin mağdur olmamasıdır. Bunun için de süreç mahkemeye yansıtılırsa o zaman mahkeme adil bir çözüm bulabiliyor. 

Ev sahibi kiracının kendisini mağdur ederek evden çıktığı için dava açarsa mahkeme boşaltılan evin ne zaman bir başka kiracı tarafından tutulacağına bakıyor. Evin bulduğu bölgede kiralık konutların kaç aylık bekleme süresi olduğuna dair bir inceleme yapılarak karar alınıyor. Genellikle de bu 3 aylık bir süreye karşılık geliyor. Yani kiracı evden 6 ay kala çıkarsa ve ev sahibi mahkemeye giderse kiracı 3 aylık bir kira ödemesi yapmak durumunda kalabiliyor. Bu 3 aylık süre içerisinde ise ev bir başkasına kiralanamıyor. Yani ev sahibinin çift kira geliri elde etmesine de imkan sağlanmıyor. 

Kiracılar evden erken çıkacaklarsa ev sahipleri ile anlaşma yoluna gitmelidirler. Hatta yerlerine bir kiracı bulursalar ev sahibine tek kuruş ödemeden sorunsuz şekilde evden ayrılabilirler.