Kiracılar dikkat! Bunu yaparsanız ev sahibine ek ödeme yapmak zorundasınız!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkiler yasalarla çerçevesi çizilirken yaşanan anlaşmazlıklar da bu yolla çözüme kavuşturuluyor. Kiracılar kiralamış oldukları evi hor kullanırlarsa ne olur?
Kiracılar dikkat! Bunu yaparsanız ev sahibine ek ödeme yapmak zorundasınız!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişki kira sözleşmesi ile tesis edilir. Yasalara göre kira sözleşmesi yazılı olarak yapılması zorunlu bir uygulama değildir. Bir ev sahibi ile kiracı arasında sözlü kira sözleşmesi de yapılabilir. Bu durumda tarafların ispat aşamasında farklı deliller ortaya koymaları gerekebilir ama bir kiracı ev sahibine her ay düzenli kira ödemesi yapıyorsa bu sözlü bir kira sözleşmesinin olduğunun ispatıdır.

EVİ HOR KULLANAN KİRACIYA NE YAPILIR?

Kira sözleşmesi ile ev sahibi kiracıya barınma ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte bir ev imkanı sunmakla mükelleftir. Kiracı da bu ev için her ay kira ödemesi yapmakla sorumlu olur. Ancak bu yükümlülüklerin yanında tarafların birbirlerine karşı farklı sorumlulukları da vardır.

Bir kiracı kiralamış olduğu evi hor kullanma hakkına sahip değildir. Eğer kiralık ev hor kullanılıyorsa bu ev sahibinin zarar edeceği anlamına geliyor. Örneğin evin boyası normal eskimenin yanında hor kullanıldığı için yıpranmışsa o zaman ev sahibi boya masrafını kiracıdan talep edebilir. Mutfak dolabı hor kullanılıp çizilmiş veya kırılmışsa yine kiracı bu zararı karşılamak durumundadır.

Ev sahipleri kiracıların evlerini hor kullandığını ispat etmeleri durumunda oluşacak olan tüm masrafı tazminat olarak kiracıdan talep edebilirler. Kiracıların bu durumda yapacakları herhangi bir şey yoktur. Ödememekte direnilirse bir de mahkeme sürecinde mahkeme masrafları ile yasal faiz ekleneceği için kiracı çok daha fazla tutarda ödeme yapmak zorunda kalabilir.

Hor kullanmak aynı zamanda kiracının evden tahliyesi için de haklı gerekçelerden birisidir. Kiracılar kiraladıkları konutlara özenli bakmak zorundalar. Bu özen gösterilmezse ev sahibi kiracıyı çok kolay bir şekilde evden çıkarabilir.