Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz bunu yapmışsa hemen mahkemeye başvurun!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklara dair konular genişlemeye devam ediyor. Bu anlaşmazlıklardan birisini de tahliye taahhütnameleri oluşturmaya başladı. Bu konuda kiracıların haklarını koruyan çok önemli bazı detaylar bulunuyor.
Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz bunu yapmışsa hemen mahkemeye başvurun!

Son dönemlerde ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkiler oldukça farklı bir yere evrilmeye başladı. Ev sahipleri daha yüksek kira geliri elde edebilmek için eski kiracı istemiyorlar. Hatta kiracının 1 yıl kiracı olarak kalıp bir yılın sonunda evi boşaltmasını istiyorlar. Ev boşalınca yine yüksek fiyatla ev kiraya verilebiliyor. Ev sahibi burada sürekli kazanan oluyor. Hatta 1 Temmuz tarihine kadar uygulanması yasal zorunluluk olan yüzde 25 kira zammı sınırlaması dahi bu ev sahiplerini etkilemiyor. 

EV SAHİPLERİ İŞLERİNİ SAĞLAMA ALIYORLAR

Ev sahipleri son aylarda evlerini kiraya verirken kiracılardan tahliye taahhütnamesi alıyorlar. Bu şekilde kiracı eve girerken 1 yıl sonra evden çıkacağını ev sahibine taahhüt ediyor. Bu belge ile mahkemeye giden ev sahibi kiracıyı kolayca evden çıkarabiliyor. Bu durumda ya kiracı ev sahibinin fahiş kira zammını kabul etmek zorunda kalıyor veya evden çıkıyor. Ancak ev sahipleri kendilerini garanti altına aldıklarını düşünseler de mesele hiç de öyle olmuyor. Sadece kiracılar bu konuda haklarını tam bilmedikleri için ev sahipleri kendilerini uyanık zannetmeye devam ediyorlar. 

HER TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN GEÇERLİ OLDUĞU SÖYLENEMEZ!

Emlakçılara kendilerine kiracı bulmalarını belirten ev sahipleri aynı zamanda kiracılara tahliye taahhütnamesini şart koşuyorlar. Yasal haklarını bilen bazı kiracılar bu tahliye taahhütnamesi şartını tereddütsüz kabul ediliyorlar. Çünkü yasal geçerliliklerinin olmayacağını biliyorlar. Sadece tahliye taahhütnamesinin tarih kısmına dikkat etmek yeterli oluyor. Bir tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için kira sözleşmesinin yapıldığı tarihin üzerinden makul bir süre geçtikten sonra yapılması gerekiyor. Kira sözleşmesi ile aynı zamanda yapılan tahliye taahhütnamesinin yasal geçerliliği yoktur. Kiracılardan baskı yoluyla tahliye taahhütnamesi alınamaz. 

Ev sahiplerine tahliye taahhütnamesi veren kiracıların eğer bu taahhütnameyi geçersiz kılacak gerekçeleri varsa mahkemeye başvurmaları gerekiyor. Bu kesin çözüm olmakla beraber herhangi bir işlem yapmayan kiracılar ev sahibi evden çık diyerek mahkemeye başvurduğunda mahkemede yapacağı savunmada tahliye taahhütnamesinin geçersizliğini ortaya koyabilir.