Kiracılara devlet koruması geliyor! Nakit destek dahil yeni uygulamalar başlayacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni dönemdeki ilk icraatlarından birisi de kiracıların koruma kalkanına alınması olacak. Bu amaçla bazı yasal düzenlemeler hızlı bir şekilde yapılarak yürürlüğe sokulacak.
Kiracılara devlet koruması geliyor! Nakit destek dahil yeni uygulamalar başlayacak!

Türkiye’de vatandaşların en yaygın şekilde yaşadıkları ekonomik sorunların başında yüksek kira fiyatları geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşların bu sorunlarına köklü çözüm bulunması için seçim sonrasını işaret etmişti. Bir yandan da Adalet Bakanlığı ilgili yasal düzenleme için çalışmaları başlatmıştı. Bu çalışmaların hızlı bir şekilde neticelendirilerek vatandaşların yüksek kiraya mahkum edilmemesi planlanıyor.

SÜRE UZATILIYOR

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayının başında kira zammı sınırlaması getirilerek ev sahiplerinin yüzde 25’ten fazla kira zammı yapamamaları sağlanmıştı. Bu kira zammı sınırlaması tam anlamıyla sorunları çözmeye yeterli gelmese de şimdi bu sürenin 1 yıl daha uzatılacağı bildirildi. Kiracılara koruma kalkanı kapsamında atılacak ilk adım bu olacak.

MEMURLARA KİRA DESTEĞİ!

Kiracı memurların da kiraların yüksekliğinden yana büyük dertleri bulunuyor. Yine kiracılara koruma kalkanı kapsamında özellikle başta büyük şehirlerde olmak üzere görev yapan memurlara kira yardımı desteği verilecek. Bu kira destekleri il ve ilçe bazlı olarak değerlendirilip tespit edilecek. Ne kadar ödeme yapılacağı bir ön hazırlık yapıldıktan sonra açıklanacak. Destekten kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin faydalanması bekleniyor. Ortalama kiralar ve yaşanılan bölgedeki diğer fiyatlar değerlendirilerek geçinme endeksi oluşturulacak. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kira tutarları değerlendirilerek harcamaları düşürecek, yaşamı kolaylaştıracak tutarlar belirlenecek.

CEZA VERİLECEK!

Fahiş kira bedeli talep eden ev sahiplerine ceza verilmesini getiren yasal düzenleme üzerinde de çalışma sürdürülüyor. Adalet Bakanlığı bu konuda üç aşamalı bir çalışma gerçekleştiriyor. Bu konuda hapis cezası, adli para cezası ve para cezası verilmesi gündemde. Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek. Bu kriterlerin üzerinde kira bedeli belirleyenlere adli ve idari para cezaları uygulanacak.

1 EYLÜL’DE YENİ UYGULAMA BAŞLIYOR

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar için 1 Eylül’den itibaren yeni bir uygulama başlıyor. Bu tarihten sonra ev sahipleri kiracılar hakkında direkt dava açamayacaklar. Önce arabulucu üzerinden anlaşmazlık çözülmeye çalışılacak. Eğer bu yolla çözüm bulunamazsa dava açılabilecek. Ev sahibi direkt olarak kiracının evden tahliyesini talep ederek mahkemeye şikayetçi olup dava sürecinin başlatamayacak.