Kiracılı ev satın alanlar dikkat! Yeni evden kiracıyı çıkarmanın yolu!

Yeni bir ev satın alanlar eğer evin içerisinde kiracı varsa ciddi sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Yeni ev satın alanlar evdeki kiracıyı çıkarabilirler mi, hangi yolları izlemeleri gerekiyor?
Kiracılı ev satın alanlar dikkat! Yeni evden kiracıyı çıkarmanın yolu!

Yeni bir ev satın alınması durumunda en çok karşılaşılan sorun içerisinde bulunan kiracının evden çıkmaması oluyor. Bu sorun yeni ev sahibi olanları kiracı ile karşı karşıya getiriyor. Yasal olarak bir ev satın alan kişinin o evden istediği gibi yararlanma hakkı vardır. Ancak kiracının da bazı hakları mevcuttur. Bu haklar çatışında çözümü ise yasalar belirlemektedir. 

KİRA SÖZLEŞMESİ İPTAL OLMAZ!

Evin satışının mevcut kira sözleşmesine getirdiği herhangi bir fesih durumu yoktur. Evi satın alan kişi kira sözleşmesini de satın almış sayılır. Dolayısıyla yeni ev sahibi ne kafasına göre kira artışı yapabilir ne de kiracıyı yeni bir kira sözleşmesine zorlayabilir. Elbette yüksek tutarlarda ödeme yaparak evi satın alanların bazı hakları da vardır. Bu hakların belirli usulle kullanılması gerekmektedir. 

YENİ EV SAHİBİ YAZILI BİLDİRİM GÖNDERMELİ!

Satın alınan ev yeni ev sahibi lazımsa ve kendisi veya bakmakla yükümlü olacağı kişi evde oturacaksa o zaman kiracının evden tahliyesi için uyulması gereken prosedürler bulunuyor. Öncelikle evin tapu devrinin yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirim gönderilip eve ihtiyaç olduğunu ve evden çıkması gerektiği bildirilmelidir. Bu yazılı bildirim kesinlikle kiracının eline bu 1 aylık süre içerisinde ulaşmalıdır. Aksi halde bir işlevi olmayacaktır. 

6 AY SÜRESİ VAR!

Kiracı eline geçen yazılı bildirimin ardından 6 ay daha evde oturma hakkına sahiptir. Yasal olarak bu süreyi tamamlayabilir. Süre dolmasına rağmen kiracı evden çıkmamışsa o zaman ev sahibinin dava açma hakkı doğmaktadır. Bu hakkı kullanan ev sahipleri kiracının evden tahliyesini sağlayabiliyorlar. Ancak mahkeme süreci uzun süreceğinden kiracı ile ortak bir zemin yakalayıp anlaşma sağlamak sorunun çözümü için çok daha faydalı olacaktır.