Kiracının eşyalarını dışarı atan ev sahibinin cezası nedir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan bazı anlaşmazlıklar davalara konu olabiliyor. Peki mahkemeler kiracının eşyalarını dışarı atan ev sahibine ne ceza verir?
Kiracının eşyalarını dışarı atan ev sahibinin cezası nedir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların zirve yaptığı bir süreçten geçiliyor. Ev sahipleri çeşitli nedenlerden dolayı haklı da olsalar haksız da olsalar kiracılar üzerinde baskı kurabilecek tavırlar ortaya koyabiliyorlar. Özellikle kira ödemelerinde yaşanan sorunlar neticesinde ev sahipleri hukuki olmayan yollara başvurabiliyorlar. Kiracının eşyalarının evden dışarı atılarak evin ev sahibi tarafından boşaltılması da bunlardan birisidir. Peki bunu yapan ev sahiplerine ne ceza verilir? 

EV SAHİBİNİN KİRACININ EŞYASINI EVDEN ATMA HAKKI VAR MI?

Kiracıların evden nasıl tahliye edilebilecekleri kanun ile net bir şekilde belirlenmiştir. Bir kiracı kirasını aylarca ödemese dahi ev sahibinin o kiracının eşyalarını evden atma hakkı yoktur. Hatta bu tür bir eylem zincirleme bir suçun gerçekleşmesi olarak ifade edilmektedir. Haklı dahi olsa ev sahibi kiracının eşyalarını evden dışarı atamaz. Çünkü bir kira sözleşmesi bulunmakta ve bu sözleşme henüz feshedilmemiştir. Dolayısıyla bu sözleşmeye dayanarak kiracıdan kira talep eden ev sahibi aynı sözleşmeyi görmezden gelemez. 

EV SAHİBİNE NE CEZA VERİLİR?

Kiracının eşyalarını evden atan ev sahipleri hapis cezası ile karşılaşma ihtimalleri çok yüksektir. Öncelikle konut dokunulmazlığı ihlali suçu işlenmektedir. Kiracıdan izinsiz bir şekilde eve girmek eşya atılsın veya atılmasın başlı başına bir suçtur. Bu suçun da cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Eğer eylem gece saatlerinde yapılırsa ceza katlanarak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına yükselmektedir. 

Kiracının eşyalarının evden atılması ise ayrı bir tazminat konusu olacaktır. Ev sahibi kiracısına böyle bir durumda hem maddi hem de manevi tazminat cezası ödemek zorunda kalır. Kiracının komşuları arasında hem itibarı zedelenecektir hem de dışarıya atılan eşyaları zarar görecektir. Bundan dolayı ev sahibi oldukça yüklü para cezası ile karşılaşırlar. Üstelik konut dokunulmazlığının ihlali ile verilecek hapis cezası bu cezanın üzerine eklenecektir.