Kiracısı hazır ev konsepti tarih oldu! Kiralık evlerde trend değişti!

İçerisinde kiracı olan evler artık cazip olmaktan çıktı. İnsanlar kiracısı hazır evleri satın almak istiyorlardı. Şimdi bu eğilim tam tersine döndü ve kiracısız evler tercih edilmeye başlandı. Kiracılı ev satın almanın açacağı sorunlar merak ediliyor.
Kiracısı hazır ev konsepti tarih oldu! Kiralık evlerde trend değişti!

Türkiye’de emlak sektöründe son dönemlerde çok önemli değişimler meydana gelebiliyor. Yıllarca evlerin satış ilanlarında “kiracısı hazır ev” gibi ifadelere yer verilerek bu evin kolay bir şekilde elden çıkarılması amaçlanıyordu. Artık bu sistem tamamen değişti. İnsanlar içerisinde kiracısı olan evleri satın almak istemiyorlar. Çünkü kiracının evden çıkarılması biraz zorlu bir süreç gerektirebiliyor ve paraları ile insanlar dert satın almak istemiyorlar.

KİRACILI EVLER ZOR SATILIYOR

Kiracılı ev sorununa dikkat çeken emlak danışmanı Yavuz Çınar, “Eski kiracıların ödediği rakamlar yeni kiraya göre oldukça düşük, tahliye de zor. Bu nedenle yatırım için ev alan kiracılı eve bakmıyor. Boş bir evin satışa dönmesi ortalama 2 ay ise, kiracılıda 6 ay oluyor. Evde kiracı varsa alıcı indirim istiyor, bu yolla zararı telafi edeceğini belirtiyor. 7 milyon liralık bir evde 1 milyon indirimi zorluyorlar.” dedi.

600 BİN TL İSTİYORLAR

Kiracıların evden çıkmak için 600 Bin TL talep edebildiklerini belirten emlak danışmanı Melih Babataş, “Ev arayanlar için en önemli kriterlerden biri evin kullanım durumu oldu. Geçmişte ev kiracılı ise avantaj sayılır ve böyle devam edelim denilirdi. Ama bugün eski kiracıların piyasa koşullarına göre düşük bedel ödemesi ve tahliye davalarının uzun yıllar alması tercihleri değiştirdi. Özellikle kiracısız ev istenildiği belirtiliyor. Kiracılı evi soran olmuyor, bir de kira rakamı çok düşükse satışı imkansız hale geliyor. Kiracıların bir kısmı da durumu suistimal ediyor. Eskiden kiracı taşınırken 20-30 bin lira taşınma masrafı veriliyordu. Bugün artık ödediği toplam kiradan fazla para talep edenler var. Mesela Cihangir’de bir kiracı evden çıkmak için 600 bin lira isteyebiliyor” ifadelerini kullandı.

KİRACILI EV SATIN ALACAKLAR DİKKAT!

Kiracılı ev satın alınması durumunda bu evi satın alan kişi tapu devir tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermelidir. Bu ihtarname kiracının eline 1 aylık süre içerisinde ulaşmalıdır. Bu ihtarname ile kiracıya evin satın alındığı, kirayı artık yazılı banka hesabına yatırması, 6 ay içinde veya kira sözleşmesi sonunda da evi boşaltması bildirilebilir. Kiracı bu tahliye talebine rağmen evi boşaltmazsa ev sahibi tahliye davası açabilir ve bu dava da 2-2,5 yıl sürebilir. Ayrıca her yeni ev alan kiracıya evden çık diyemez. Bunu diyebilmek için evi satın alan kişinin veya o kişinin bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin o evde oturmaya ihtiyacı olmalıdır. Yani yeni ev satın aldım, kiracıyı çıkarıp daha yüksek fiyatla evi bir başkasına kiralayayım demenin yasal dayanağı yoktur.