Kirada yeni dönemin şifreleri! Ne kadar kira zammı yapılacak, yüzde 25 sınırı aşılabilecek mi?

Konut kiralarında yeni dönemin nasıl şekilleneceği, uygulamaların ne şekilde olacağı merak konusu oluyor. Kiralık konutlarda kira zammından diğer hususlara kadar yeni dönemin şifreleri ortaya çıktı.
Kirada yeni dönemin şifreleri! Ne kadar kira zammı yapılacak, yüzde 25 sınırı aşılabilecek mi?

Kira fiyatlarındaki artışlar vatandaşın en büyük sorunu olmaya devam ediyor. Bu konuda hükümetten yeni adımlar atılması beklense de kiracılar ve ev sahipleri yeni dönemde uygulamanın nasıl olacağını, kira zammının nasıl uygulanacağını merak ediyorlar. Kiralık konutlarda yaşanan anlaşmazlıklar yeni dönemde nasıl çözülebilecek?

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRLAMASI SORUNU!

1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulanıyor. Ev sahipleri sadece konutlarda geçerli olan bu kira zammı sınırlamasını aşma hakları yok. Dolayısıyla kira zammı yapacak ev sahipleri 1 Temmuz 2023 tarihi de dahil olmak üzere bu sürede yüzde 25’ten fazla kira zammı yapamayacaklar. Bu sürenin uzatılması durumunda ise uygulama 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra da devam edebilecek.

KİRA TESPİT DAVASI İLE YÜZDE 25 SINIRI AŞILABİLİR

Ev sahiplerinin yüzde 25 kira zammı sınırı ile hak ettikleri kira bedellerini alamadıkları itirazları kira tespit davası ile çözülebiliyor. Ancak kira tespit davasının açılabilmesi için 5 yıllık kiracılık süresinin dolması gerekiyor. Bu sürenin altındaki kiracılar için kira tespit davası açılamıyor. Bu dava açıldığında da yeni kira bedeli belirlenirken yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulanmıyor. Mahkeme 12 aylık TÜFE ortalamaları, kiralananın durumu, emsal kira bedelleri gibi verilerle yeni bir kira bedeli belirliyor. Bu bedelde kiracıya eski kiracı olmasından dolayı indirim de yapılıyor. Tespit edilen kira bedeline ise kiracılar ve ev sahipleri uymak zorunda kalıyorlar.

10 YILI DOLDURAN KİRACI SEBEP GÖSTERMEKSİZİN EVDEN ÇIKARILIR

Ev sahiplerine kanun ile verilen bazı haklar da bulunuyor. Kiracılar 10 yıla kadar biraz daha avantajlı olabiliyorlar. Ev sahipleri bu süre içerisinde kiracılarını evden çıkarmak için gerçekten haklı bir gerekçe göstermek zorundalar. Ancak 10 yıllık süre dolduğunda ise ev sahibi herhangi bir gerekçe ortaya koymadan kiracısını evden çıkarabilir. Tek yapılması gereken ise 10 yıldan sonra kira sözleşmesinin her yıl yenilendiği tarihten 3 ay önce kiracıya evden çıkması için yazılı bildirim göndermektir.

ARABULUCU SİSTEMİ KİRA SORUNLARINI ÇÖZER Mİ?

1 Eylül tarihinden itibaren kira anlaşmazlıklarının tamamı için önce arabulucu sistemi devreye girecek. Bu aşama geçilmeden buna dair davalar açılamayacak. Ancak bu sistemin de sorunları çözebileceğine inanılmıyor. Kira anlaşmazlıkları için arabulucuların devreye girmesi ile sorunun çözülemediğini ortaya koyan veriler bulunuyor.