Kiralar 50 Bin TL'ye fırladı kiracılar isyan etti! Kiralık ev için yeni sistem önerisi!

Antalya’da konut kiraları astronomik rakamlara yükselince kiracılara sokağa indi. Antalya Kiracılar Dayanışması üyeleri bir açıklama yaparak fahiş kiralara tepki gösterdiler.
Kiralar 50 Bin TL'ye fırladı kiracılar isyan etti! Kiralık ev için yeni sistem önerisi!

2022 yılında konut sektörünün parlayan yıldızı olan Antalya’da kira sorunu yaşanmaya başlandı. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan dolayı her iki ülkenin vatandaşları da Antalya’yı mesken tuttular. Burada ev satın alan, ev alamayanları da kiralık konutlara yerleşen Ruslar ve Ukraynalılar kiralık konut piyasasını uçurdular. Bazı evlerin aylık kira fiyatları 50 Bin TL’yi bulurken Antalya Kiracılar Dayanışması adı altında kiracılar örgütlendiler. Bugün şehir merkezinde bir araya gelen kiracılar bir açıklama yaparak taleplerini ilan ettiler.

KİRALARI DEVLET BELİRLESİN!

Anayasanın 5. maddesinde barınma ihtiyacının devletin temel amaç ve görevleri arasında olduğunu belirten kiracılar fahiş kiralara karşı devletin devreye girmesini talep ettiler. Benzer özellikle sahip konutların kiralarının devlet tarafından belirlenmesi şeklinde bir sistem öneren kiracılar bu belirlenen kiralara da kanunlar ölçüsünde yıllık zam yapılmasını sağlayan bir sistem kurulmasını önerdiler.

KİRA SÖZLEŞMELERİ E-DEVLET'TE YAPILSIN!

Kiracıların önerdikleri sisteme göre kira bedelleri sınırlandırılacak ve benzer özelliklere sahip konutlar aynı kategoride yer alacak. Kira tespit raporlarının hazırlanmasıyla bu evler için kira bedelleri belirlenecek. Kira sözleşmeleri de e-devlet üzerinden yapılacak ve kayıt dışı kazanç sorunu ortadan kaldırılacak. Emlakçı komisyonu da tahliye taahhütnamesi de e-devlet üzerindeki kayıtlarda yer alacak.

SONRADAN TÜRK VATANDAŞI OLANLARA 1 EVDEN FAZLA KONUT SATILMASIN

Bir araya gelen kiracılar konut satışlarına yönelik de bir öneride bulundular. Konutun yatırım aracı olmaktan çıkarılması gerektiğini savunan kiracılar her ailenin bir evinin olması gerektiğini söylediler. Ailenin bir evi varsa ve o evde de oturuyorsa devletin o ev için emlak vergisi talep etmemesi de istendi. Ayrıca sonradan Türk vatandaşı olanların birden fazla konut satın almasının engellenmesinin yanında bu kişilere toprak satışı yapılmasına da izin verilmemesi istendi.