Konut aidatları uçuşa geçti! İstanbul, Ankara, İzmir rakamları belli oldu!

Apartmanlarda ve sitelerde ödenmek zorunda kalınan aidatlar cep yakmaya devam ediyor. İstanbul’da aidatlar son bir yılda ortalama yüzde 77 zamlanırken bazı ilçelerde bu zam oranı yüzde 100’ü aştı.
Konut aidatları uçuşa geçti! İstanbul, Ankara, İzmir rakamları belli oldu!

Türkiye’de son aylarda emlak sektöründe en çok yaşanan sorunlardan birisi de yüksek aidatlar olmaya devam ediyor. Vatandaşlar yüksek kira bedelleri ile mücadele etmek zorunda kalırken bir de yüksek tutarlı aidatlara katlanmak durumunda kalıyorlar. Geçmiş yıllarda aidatlara yılda bir defa zam yapmak yeterli oluyordu. Ancak geçtiğimiz yıldan itibaren aidat ücretlerine ara zamlar da uygulanmaya başlandı.

Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmalara göre aidatlar son 1 yıl içerisinde İstanbul’da yüzde 40 ile yüzde 154 oranlarında arttı. Ortalama aidat artış oranı ise yüzde 77 oldu. Bu da yüksek tutarlı aidatları ödemek zorunda kalan kişilerin aile bütçelerinin sarsılması anlamına geliyor.

İLÇE İLÇE AİDAT ARAŞTIRMASI

EVA Gayrimenkul Değerleme’den Değerleme Koordinatörü Serkan Bal “2022 ile 2023 kıyaslamasına göre yaklaşık 9 ilçenin artış oranı yüzde 100’ün üzerinde. 100 metrekare bir daire için ödenen ortalama aylık aidatları inceledik. En yüksek rakam 2 bin 600 lira ile Beşiktaş’ta görülürken, onu 2 bin lira ile Şişli, 1.800 lira ile Kadıköy, 1.750 lira ile Sarıyer ve Ataşehir takip ediyor. Söz konusu rakamın en düşük olduğu ilçeler ise Silivri ve Çatalca. Yapılan araştırmalara göre İstanbul’da 100 metrekare alana sahip daire başına ortalama aidat tutarı minimum 500 liraya ulaştı. İlçe bazlı baktığımızda bir yıllık zaman dilimi içerisinde en yüksek artış oranı sırası ile Üsküdar, Beykoz, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde gözüküyor. Bunun nedeni ise Üsküdar, Beykoz ilçelerinde villa kullanımına uygun çok sayıda site bulunması, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde de donanımlı sitelerin fazla olması. Bu sitelerdeki ortak alan maliyetlerinin hızlı artış göstermesi oranlara yansıyor" diye konuştu.

LÜKS KONUT PROJELERİNDE AİDATLAR

Lüks konut projelerinde rakamların ortalamanın çok üzerinde olduğunu belirten Serkan Bal, şu bilgileri paylaştı:

“Beşiktaş’ta bilinirliği yüksek markalı projelerde ortalama 100 metrekare dairelerin aidatları 12 bin lira. Kullanım alanlarının 200 metrekarelere ulaşması durumunda ortalama aidat rakamlarının 15 bin lira civarında olduğunu, 250 metrekare ve üzerinde konutların 17 bin lira ve üzeri aidat rakamlarına ulaştığını söyleyebiliriz. Şişli’de bilinirliği yüksek markalı projelerde 100 metrekare dairelerin aidatlarının 9-10 bin lira bandında. Sarıyer, Üsküdar, Beykoz gibi lüks villa sitelerinde ortalama aidat rakamları 8 bin ile 12 bin lira aralığında değişiyor. Kadıköy Bağdat Caddesi’ne yakın rezidans projelerinde aidat rakamlarının ortalama 5-6 bin lira aralığında olduğunu görüyoruz.”

ANKARA VE İZMİR AİDAT ARAŞTIRMASI

Yapılan araştırmaya göre Ankara ve İzmir’de ortalama aidatlar bin lirayı aşıyor. Bu şehirlerdeki rakamları paylaşan Serkan Bal şunları söyledi:

“Ankara’da Çankaya ilçesinde 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarı 1.250 lira, Gölbaşı’nda 750 lira, Yenimahalle’de 550 lira, Etimesgut’ta 480 lira. Tekil konut binası olup apartman görevlisi bulunmayan, ortak alan giderleri az olan eski apartman binalarında ise aidat ortalaması 200 TL bandında. Markalı konut projelerinde 3 bin lira ile 4 bin lira arasında değişiyor. Lüks sitelerde tutarlar daha da artıyor. İzmir’de Karşıyaka’da ise 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarı 1.150 lira, Bayraklı ve Bornova’da 1.000 lira olduğunu tespit edebiliyoruz. Eski apartman binalarında ise İzmir genelinde aidat ortalamasının 220 TL bandında olduğunu görüyoruz. Çeşme’de yazlık lüks sitelerde aidatlar 2 bin 500 TL ila 5 bin TL aralığında değişiyor.”

EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR BUNLARA DİKKAT ETMELİ!

Bir ev satın alırken veya kiralarken aidat ücreti öğrenilmelidir. Hatta yönetim planı okunarak aidatların nasıl toplanacağı hakkında bilgi sahibi olunabilir. Yeni bir projeden ev satın alacak olanlar ise ortak alanlara, peyzaja ve kaç giriş kapısı olduğuna dikkat etmeliler. Fazla gitiş kapısı olan, geniş bir bahçesi bulunan projelerde aidatlar da yüksek olacaktır.

Ev sahipleri mutlaka yönetim toplantılarına katılıp yapılan harcamaları öğrenerek sorgulamalılar. Herhangi bir usulsüzlükten şüphelenildiği takdirde mahkeme yolu kullanılabilir. Usulsüzlük olmadığını gören ama artış oranını kabul etmek istemeyenler için de itiraz yolu açıktır.

Kiracılar ise her türlü giderden sorumlu değiller. Kullanıma dayalı giderler haricinde aidat ödemesi yapmak kiracının yükümlülüğünde bulunmuyor. Kiracının ödeyeceği aidat ev sahibine ödediği kira bedelinden yüksek olamaz. Eğer böyle bir durum varsa kiracı sadece kiraya kadar olan kısımdan mesuldur. Kiranın üstünde olan tutarı ödemek yasal olarak ev sahibinin görevidir.