Konut fiyatları fırladı, barınma krizi patladı! Maaşların çoğu kiraya gidiyor!

Son iki yılın en büyük sorunlarından birisi olan konut kiralarındaki artışlar sorun olmaya devam ediyor. Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi rakamlarına göre konut fiyatlarında hız kesilse de yükseliş sürüyor. Bunun kira fiyatlarına yansıması ise fahiş kira bedelleri ile oluyor.
Konut fiyatları fırladı, barınma krizi patladı! Maaşların çoğu kiraya gidiyor!

Türkiye’de bir barınma krizi yaşanmaya devam ediliyor. Son 2 yılda artan enflasyon ve yükselen dolar kuru inşaat maliyetlerini katladı. Bu artan maliyetler konut fiyatlarını yükseltici bir etki yaptı. Yükselen konut fiyatları ile beraber konutlar için kira fiyatları da arttı. Bir silsile şeklinde bu durumdan en olumsuz etkilenenler ise kiracılar oldu.

KONUT FİYAT ENDEKSİ RAKAMLARI ORTAYA KOYDU

Merkez Bankası tarafından Mart 2023 dönemine ait Konut Fiyat Endeksi rakamları açıklandı. Mart ayında konut fiyatlarında Şubat ayına göre yüzde 5,4 oranında artış kaydedildi. Yıllık konut fiyat artışı ise yüzde 132,8 oldu. Konut fiyatları sadece Mart ayında İstanbul’da yüzde 4,7, Ankara’da yüzde 6,5, İzmir’de yüzde 6,1 oranlarında arttı. Tüm bu artışlar kira fiyatlarını da etkiliyor.

KİRACILIK BAŞA BELA OLDU

Evi olmayan ve barınma ihtiyaçlarını kiralık evlerle karşılayan vatandaşlar yükselen kira fiyatlarından dolayı zor durumda kalıyorlar. Bir asgari ücretlinin İstanbul’da bazı ilçelerde en kötü durumdaki evleri kiralayabilmesi bile imkansız hale geldi. Anadolu’da bu sorun biraz daha alt seviyeden yaşansa da ücretli çalışanların maaşlarının önemli bir kısmı kira harcamasına gidiyor.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRI ÇARE OLMADI

Devlet tarafından konut kiralarının fazla yükselmemesi için geçtiğimiz yıl başlayan yüzde 25 kira zammı sınırı barınma krizini çözmeye yetmedi. Enflasyonun altında bir zam ile karşılaşmak istemeyen ev sahipleri kiracıları evden çıkarıp yüksek bedelle bir başka kiracı bulmak için her yolu denemeye başladılar. Bazı ev sahipleri artık yıllık değil 6 aylık kira sözleşmesi yapmaya başladılar. Bu da ayrı bir sorun haline dönüştü.