Konut fiyatlarında seçim belirsizliği gevşemesi!

Seçim öncesi konut piyasasında fiyat gelişmeleri merak edilse de herhangi bir fiyat değişimi gözlemlenmiyor. Ancak acil satılık ilanlarında yaklaşık yüzde 5 oranında bir gevşeme olduğu bildirildi.
Konut fiyatlarında seçim belirsizliği gevşemesi!

Konut piyasasındaki durağan görüntü seçim öncesinde de devam ediyor. Hem yatırımcılar hem de konut ihtiyacı olanlar seçimi görmek istiyorlar. Seçim sonrasında meydana gelecek gelişmelere göre pozisyon alınması beklenirken seçimde ipi kimin göğüsleyeceğine göre konut fiyatlarında farklı değişimler olması bekleniyor. Ayrıca bankaların kıstığı konut kredisi musluklarının seçim sonrasında yeniden açılabileceği de beklentiler arasında yer alıyor. Buna bağlı olarak acil konut satış ilanlarında yüzde 5 oranında düşüş meydana geldiği bildirildi.

Konut piyasasında beklemeye geçilmesi hafif de olsa fiyatlara yansıdı. Bazı şehirler ile ilçelerle sınırlı kalmak kaydıyla satılık konut fiyatlarında bir miktar indirim yapıldı. Bu indirimin yüzde 5’i bulabildiği görülüyor.

Yatırımcılar şu anda gayrimenkul yerine dövize ve altına yöneldiler. Konut almak yerine bu şekilde varlıklarını değerlendirenler seçim sonrasını bekliyorlar. Seçim sonrasında bankaların yeni bir konut kredisi hamlesi yapmaları bekleniyor. Bu hamlenin faiz indirimi veya yeni bir model olabileceği düşünülüyor. Buna karşın konut satın almaya devam edenler ise seçimden sonra fiyatların yükseleceğine inanıyorlar.

SEÇİME KADAR BEKLENECEKTİR

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım bir değerlendirme yaparak, “Piyasalarda bir beklenti var. Seçime kadar bu süreç devam edecektir. Herkes öncelikle öngörülebilir bir piyasa istiyor. Aksi takdirde zaten insanların konut ihtiyacı devam ediyor ama buna karşılık yeterli ürün yok. Ulaşmak için harekete geçse bile bu sefer de bankaların yüksek kredi faiz oranı ile karşılaşıyor. Üstelik bankalar, konuta erişimi kolaylaştırmak için yapılan kampanyalara karşılık oldukça az kişiye kredi kullandırdıklarından dolayı beklenti karşılanamıyor” dedi.

PİYASA SONUCU GÖRMEYE ODAKLANDI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise seçim öncesi belirsizliğin olağan olduğuna dikkat çekerek, “Piyasada herkes durumu izleyip sonucu görmeye odaklandı. Mesele elbette seçimi kimin kazanacağı öngörüsü değil. Seçimlerin sonuçlanmasının beklenmesi. Konut alıcısı olduğu kadar konut geliştiricisi de bu sürecin geçmesini bekliyor” ifadelerini kullandı.

KONUT FİYATLARI DÜŞEBİLİR

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise, “İhtiyacı olanın konuta erişimini sağlamak ve fahiş artışlardan piyasayı korumak lazım. Diğer yandan özellikle özel bankaların konut kredi faizlerinde yeni bir yükseliş var. Bu durum, konuta erişimi zorlaştırıyor. Ancak deprem bölgesinde konutlar yapılmaya başladı ve TOKİ aynı zamanda ülke genelinde de çalışmalarını artırmak istiyor. Tüm bunlarla birlikte fiyatlar da düşebilir.” şeklinde konuştu.