Konut metrekare inşaat maliyetlerinde son durum! 2023'te konut fiyatları düşecek mi?

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu konut fiyatlarına dair açıklama yaptı. Konut fiyatları düşecek mi, beklenti ne?
Konut metrekare inşaat maliyetlerinde son durum! 2023'te konut fiyatları düşecek mi?

Konut sektöründe yer alan firmalardan olan Aşçıoğlu’nun Yönetim kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu konut fiyatlarına dair değerlendirmelerde bulundu. Konut fiyatlarında düşüşün kolay olmayacağını söyleyen İrfan Aşçıoğlu bunun için en az 1 milyon adet konutun inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

KONUT İNŞA MALİYTELERİNDE SON DURUM!

Konut sektöründe yeni projelere dair azalan bir iştah olduğuna dikkat çeken İrfan Aşçıoğlu, “Son bir yıllık süreçte inşaat maliyetlerinde çok yüksek artışlar oldu. Ayrıca arsa maliyetleri de arttı. Kat karşılığı anlaşmalarda da maliyet artışı var. Kat karşılığında bir anlaşma yaptığınızda aldığınız arsanın yüzde 35’i direkt olarak otoparka gidiyor. Sadece yüzde 30’u bize kalıyor. Bundan dolayı da 100 metrekarelik konutun fiyatı 3,2 milyon TL oluyor. Şu anda konut inşa etmek isterseniz metrekare maliyeti 33 Bin TL’dir. Biz eğer kar elde etmek istiyorsak bu konutun metrekaresini 50 Bin TL’den satmalıyız.” dedi.

KONUT FİYATLARI 2023'TE DÜŞER Mİ?

Konut üretiminin azaldığına dikkat çeken İrfan Aşçıoğlu, “Maliyet artışları yeni bir sorun değil. 2018 yılında beri kademe kademe gerçekleşen artışlar yeni konut üretiminde iştah azaltıyor. Gelecek yıl da yeteri kadar sayıda konut üretilemeyecektir. Talepler yüksek olunca fiyat düşüşünü beklemek doğru değil. Eğer 1 milyon adet konut inşa eder piyasaya sunarsanız o zaman işler değişir ve fiyatlar düşebilir.” ifadelerini kullandı.

Şirket olarak iki yeni projeye başlayacaklarını söyleyen İrfan Aşçıoğlu, “Ispartakule’de yapacağımız proje 600-650 konuttan oluşacak. Bu proje içerisinde konut ve ticari alanlar inşa edeceğiz. Balkonlu, teraslı, bahçeli konutlar olacak. 1+1’den 4+1’e kadar farklı tiplerde konutlar yapılacak. Göl manzarası ise projenin en farklı özelliği olarak ön plana çıkacak. Hasılat paylaşımı modeliyle yapılacak bu projede ön satışlar 2023 yılının ilk çeyreğinde başlayacak.” şeklinde konuştu.

İkinci projelerinden de bahseder İrfan Aşçıoğlu, “Bahçeşehir’de de kentsel dönüşümde çok özel bir arsa üzerinde butik bir proje yapacağız. Daha önce bu bölgede hiç proje yapmamıştık. 200-220 konutluk bir proje olacak. Proje içerisinde ticari ünite olmayacak. Tamamen konuttan oluşacak. 2+1’den başlayan ve çeşitli büyüklüklerde konut tipleri inşa edeceğiz. Bunun ön satışları da 2023’ün ilk çeyreğinde başlayacak.” dedi.