Konut satışları dünyada çakıldı, Türkiye'de kanatlandı! Ev satış rakamları neden artıyor?

Küresel piyasalarda yükselen konut fiyatları ev satış rakamlarının düşmesine neden olurken Türkiye ise konut fiyatlarında yaşanan yükselişe rağmen ev satış rakamlarının yükseldiği ender ülkelerden biri oldu.
Konut satışları dünyada çakıldı, Türkiye'de kanatlandı! Ev satış rakamları neden artıyor?

Koronavirüs salgınında yaşanan dalgalanmanın etkisi ile tüm dünya ekonomik bir şok yaşarken küresel piyasalarda yaşanan oynaklık konut satış fiyatları ve rakamlarını da etkiledi. Konut almak istiyorum diyen kişiler yükselen ev fiyatları nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşarken küresel piyasalarda oluşan dalgalanma nedeni ile konut satış rakamlarında düşüş yaşandı. 

Türkiye ise konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak ilk sırada yer almasına rağmen konut satış rakamlarının düşmediği tek ülke olması ile büyük yankı uyandırdı. Peki, Türkiye'de yükselen ev fiyatlarına rağmen konut satış rakamları neden düşmedi, düşmüyor?

YÜKSELEN EV FİYATLARINA RAĞMEN KONUT SATIŞ RAKAMLARI NEDEN DÜŞMEDİ, DÜŞMÜYOR?

Yaşanan gelişmeleri değerlendiren MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, tüm dünyada konut satış rakamlarında bir düşüş etkisi yaşandığını ancak Türkiye'de ise rakamların yükseldiğini belirterek "Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarak 150 bin 509 oldu.

İlk yarıda 726 bin konut satıldı. Geçen yıl ilk yarının yüzde 31 üzerinde. Ancak eğilime baktığımızda ilk 6 ayda birinci el satılan konut adedi 208 bin. İkinci el satış ise 517 bin. İlk el konut satışı yeni düzenlemelerin de etkisi ile 400 bini bulamayabilir. Ki eğer böyle olur ise 2013’ten beri şu ana kadarki en düşük rakam olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

Konut satış rakamlarında yaşanan yükselişin ana nedeni kiraların çok yüksek olması nedeniyle birikimi olan kiracıların ev sahibine yönelmesi ve konut fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle emlak yatırımının yeniden gözde hale gelmesi ve konuta yatırım yapan kişi sayısının artması olarak gösteriliyor.