Konut üretiminde maliyetleri yüzde 30 düşürecek öneri!

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde konut üretiminde maliyetleri düşürecek yöntemler tartışıldı. Doğru planlama ile konut maliyetlerinin yüzde 30 oranında düşürülebileceği iddia edildi.
Konut üretiminde maliyetleri yüzde 30 düşürecek öneri!

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde Gayrimenkul Geliştirmenin Geleceği başlıklı bir panel düzenlendi. Bu panelde bir konuşma yapan Helmann Yönetim kurulu Başkanı Selman Özgün çok önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’de inşaat üretimlerinin yüzde 30’unun hatalı olduğunu söyleyen Selman Özgün çok dikkat çekici önerilerde bulundu.

Konut üretiminde vizyon değişikliği gerektiğini belirten Selman Özgün, “Evler yapabilirsiniz, odalar yapabilirsiniz, mutfaklar yapabilirsiniz hatta ofisler yapabilirsiniz. Bunlar maharet değil. Asıl maharet gerçekten içerisinde yaşanılabilir tasarımlar ortaya koymaktır. Sadece sağlam ve işlevsel binalar yapılmamalı. İnsanda saygı, sevinç gibi duyguları uyandıracak yapılar ortaya koymalısınız.” dedi.

YÜZDE 30 TASARRUF FORMÜLÜ!

Konut üretiminde israfa dikkat çeken Selman Özgün, “ABD’de 10 yıldır proje geliştiriciler israf hesabı ve kontrolü yapıyorlar. Çünkü çevreye saygıyla maliyeti bu yolla düşürebilirsiniz. AB ülkelerinde ortaya çıkan israfın yüzde 37’sinden inşaat sektörü sorumlu. İnşaat sektöründe üretim malzemelerinin yüzde 30’u israfa gidiyor. Plansızlık içerisinde yanlış yapımdan dolayı bu malzemeler israf oluyor. Üretim yüzde 30 hatalı olduğu için yıkılıp yeniden yapılıyor. Doğru planlama yaparsanız yüzde 30 maliyet tasarrufu yapmış olursunuz.” ifadelerini kullandı.

Konutların yüzde 40’ının kullanışsız ve işlevsiz olduğunu belirten Selman Özgün, “Projelerin yüzde 90’ı zamanında teslim edilemiyor. Şantiyelerdeki iş gücü ve operasyonun yüzde 40’ı atıl olarak bekliyor. İyi plan varsa gerçekçi malzeme satın alma, zaman tahminleri ve doğru bütçe yapabiliriz. Nitelikli çalışanlarla, eğitimle, sözleşme yönetimiyle, anlık israf denetimi yapmalıyız. Atıkların geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılmasını planlamalıyız.” şeklinde konuştu.

BETONA ALTERNATİF ÖNERİSİ

Betona alternatif ürünlerle bina yapımlarının başlaması gerektiğini söyleyen Selman Özgün, “Bu betonarme yapılarla alakalı olarak gerçekçi olmamız lazım. Betonarme üretim mantığı ile hareket edersek bu yüzyılın mimarisi gelecek yüzyıllara kalmayacak. İnşaat malzemeleri içerisinde en kısa ömrü olan malzemedir beton. Taştan yapılan Ayasofya 1500 yıldır ayakta. Süleymaniye görkemiyle 500 yıldır insanlığı selamlıyor. Beyoğlu’nda tuğladan yapılmış binalar bile 100 yıldır ayaktalar. Beton için ise en fazla 50-60 yıl ömür biçiliyor.” dedi.