KONUTDER Başkanı açıkladı! Konut fiyatları düşecek mi?

Gayrimenkul sektöründe deprem felaketi ve seçim nedeniyle bir durağanlık yaşanırken KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova bir açıklama yaparak Yaşlanan Avrupa nüfusunu Türkiye’de konut almaya teşvik edecek adımların atılması gerektiğini söyledi.
KONUTDER Başkanı açıkladı! Konut fiyatları düşecek mi?

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin en çok vurduğu sektörlerden birisi de gayrimenkul sektörü oldu. Yılın ilk çeyreğinde konut satışları bundan dolayı yüzde 18 oranında azaldı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova 3-4 aylık verilerin gösterge olamayacağını ancak sektörün önünü açacak yeni ensturmanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

YAŞLI AVRUPALI'YA KONUT SATACAK MODEL GELİŞTİRİLMELİ!

Konut sektöründe müşteri sayısını arttıracak uygulamalara ihtiyaç olduğunu belirten Ramadan Kumova, “Müşterinin kredi erişimini kolaylaştırmak veya başka modeller geliştirmek gerekir. Yabancıya yapılan satışların da büyük önemi var. Sahil kentleri yabancılar için ciddi potansiyel oluşturuyor. Avrupa’da yatak ihtiyacı 20230’da 1,8 milyona çıkacak. Büyüme trendine bakarsak 1,2 milyon açıkları var. Bunu değerlendirebilmeliyiz. Yaşlanan Avrupa nüfusu için Türkiye’de ileri yaşam merkezleri oluşturabiliriz. Bunların bir kısmı bakım, bir kısmı da yaşam odaklı olabilir. Polonya’yı, Romanya’yı, Bulgaristan’ı denediler olmadı. Şimdi Filipinler’i deniyorlar. Türkiye neden olmasın?” dedi.

KONUT SATIŞLARI YILIN İKİNCİ YARISINDA ARTACAK

Türkiye’de büyük bir gayrimenkul pazarı olduğunu söyleyen Ramadan Kumova, “Yılın ilk 3-4 ayında tüketiciler frene bassa da bekle gör yöntemi uygulanıyor. Yılın ikinci yarısında konut satışları enflasyonun da etkisiyle hareketlenecek. Enflasyon karşısında parasının erimesini istemeyen vatandaş gayrimenkule yönelecek. Bunun yanında konutun ihtiyaç tarafı var. evlilik, doğum, boşanma, iç göç gibi gelişmelerle konuta olan talep artıyor.” ifadelerini kullandı.

KONUT FİYATLARI NEDEN DÜŞMÜYOR?

Her ülkede bir konut üretim modeli olduğuna dikkat çeken Ramadan Kumova, “Türkiye’nin konut üretme modeli TOKİ’nin devrede olduğu bir model. Özel sektörün payı arttırılırsa daha sağlıklı bir piyasaya ulaşılır. Konut fiyatlarında artış maliyetlere kıyasla düşük kaldı diyebiliriz. 2020 yılından itibaren fiyatlar baskılanıyor ve fiyatlar maliyetlerin altında kaldı. Maliyet endeksi ile konut satış fiyatı arasında makas var. Geçtiğimiz yıl bu makas yüzde 145 olmuştu. Bu yıl ise yüzde 105’e geriledi. Maliyet çok hızlı arttığı için konut fiyatının düşmesi mümkün değil.” şeklinde konuştu.