Konutta balon patlıyor ev fiyatlarında büyük çöküş senaryosu fiyatlar tepetaklak olabilir mi?

Konut satış rakamları yükselen ev fiyatları sonrasında büyük bir hızla düşmeye başlarken satış rakamlarındaki düşüşün ev fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı merak konusu oldu.
Konutta balon patlıyor ev fiyatlarında büyük çöküş senaryosu fiyatlar tepetaklak olabilir mi?

Konut satış rakamları büyük bir hızla düşerken yaşanan düşüşün ev fiyatlarına olan yansıması merak konusu olmuştu. Koronavirüs salgını döneminde tüm dünyada konut fiyatlarında hızlı ve sert bir yükseliş yaşanırken bu da konutta balon iddialarını gündeme taşımıştı. Türkiye ise küresel piyasalarda konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülkeler arasında ilk sırada yer almıştı. 

Son gelen ekonomik verilere göre ABD ve İngiltere başta olmak üzere konut fiyatlarında sert düşüşler yaşandığı dikkat çekerken gözler Türkiye'de ki konut fiyatlarına çevrilmişti. Emlak sektörü uzmanları konut fiyatlarını değerlendirirken 2023 beklentileri de açıklanmaya başlandı. Peki, konut fiyatlarında balon var mı, köpük sönüyor mu?

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE, BALON VAR MI?

Konut fiyatlarında balon ve köpük söylemi uzun süredir gündemdeki yerini korurken Merkez Bankası tarafından açıklanan son verilere göre konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşlamış olsa da ev fiyatları yükselmeye devam etti. Yani yapılan zamların oranı düştü ama zam yapılmaya devam edildi. Merkez Bankası konut fiyat endeksi raporuna göre Türkiye'de ortalama konut fiyatı 1 milyon 586 bin sınırını aştı. 

Konutta balon patlıyor ev fiyatlarında büyük çöküş senaryosu fiyatlar tepetaklak olabilir mi?

İstanbul'da ortalama konut fiyatı 2.5 milyon barajını aşarken uzmanlar konut fiyatlarında yaşanan yükselişin düşen talebe rağmen enflasyon rakamlarındaki yükseliş, döviz kurlarındaki artış ve inşaat malzemelerine gelen zamlar nedeni ile devam edeceğini öngördüler. Ekonomistlerin konut fiyatları ve 2023 konut fiyatları tahmini için haberimizi okuyabilirsiniz... 

  2023'TE KONUT FİYATLARI NE OLUR, EV FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER?

Ekonomistlerin tümü konut fiyatlarının şu anda aşırı değerli olduğu yönünde hem fikir olurken bazı ekonomistler sert bir düşüş yani ev fiyatlarında çöküş senaryosu beklemediklerini duyururken Selçuk Geçer gibi bazı ekonomistler ise fiyatların tepetaklak olacağı yönünde görüş bildiriyorlar. Yükselen inşaat maliyet endeksi ile ev üretmenin maliyeti artarken zararına satışın mümkün olmayacağı bu nedenle tıpkı araç piyasasında olduğu gibi düşen satış rakamlarına rağmen beklemede kalmayı tercih eden kişileri fiyatları en azından sabit tutacağı ya da sınırlı düşüş yaşanabileceği belirtiliyor.