Konutta satan çok, alan yok! Konut fiyatları düşecek açıklaması!

Türkiye’de kira fiyatlarının artmaya ve konut fiyatlarının da düşmeye devam edeceğine dair beklentisini açıklayan Frame Gayrimenkul Danışmanlık’ın kurucusu Pemra Hiçsönmez gayrimenkul sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu.
Konutta satan çok, alan yok! Konut fiyatları düşecek açıklaması!

Gayrimenkul sektörü son dönemlerde en çok dikkat çeken sektörler arasında yer alıyor. Hem kira fiyatları hem de konut fiyatlarındaki artışlar gündemden düşmüyor. Frame Gayrimenkul Danışmanlık’ın kurucusu Pemra Hiçsönmez sektörün artık durağanlaştığını söyledi.

GAYRİMENKUL PİYASASI DURGUN

Gayrimenkul sektörüne dair beklentilerini açıklayan Pemra Hiçsönmez, “Gayrimenkulde satışlar tavan yaptı. Artık satış tarafında ciddi düşüşleri bekliyoruz. Kiralık evlere olan talepler oldukça fazla ve bu da kira fiyatlarını yükseltiyor. Ancak satış rakamlarında gerileme görüyoruz. Yabancı yatırımcı doyuma ulaştı. Yabancı taleplerinde önemli oranlarda azalmalar kaydediliyor. Normal şartlarda yıl sonunda piyasa çok hareketli olurdu. Ancak şu anda büyük bir durgunluk yaşanıyor.” dedi.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK

Konut fiyatlarının düşeceğini söyleyen Pemra Hiçsönmez, “Bugüne kadar satış rakamları çok iyiydi. Ancak son dönemlerde mülklerini satmak isteyenlerin sayısı artsa da yapılan satışlar artmadı. Satışa çıkarılacak konutların sayısı artmaya devam edecek ama alıcı bulunamayacak. Bu da konut fiyatlarının ciddi anlamda düşeceğini gösteriyor. Türkiye’de gayrimenkul iyi bir yatırım olmaktan çıktı. Şu anda insanlar sadece oturacakları evleri alıyorlar.” ifadelerini kullandı.

EV SAHİPLERİ KONUTLARI SATIŞA ÇIKARIYORLAR

Ev sahiplerinin kiracı sorunu yaşadıklarını da söyleyen Pemra Hiçsönmez, “Ev sahipleri evlerini yüksek fiyatlarla kiraya veriyorlar ama bu kiraları alabileceklerinin garantisi yok. Türkiye’de hukuk kiracıları koruyor. Biz her iki tarafın eşit haklara sahip olmasını istiyoruz. Ev sahipleri kiracı sorunu yaşadıkça evlerini satışa çıkarıyorlar. Kiracı ile anlaşamayan ev sahibi o kiracıyı 10 yıldan önce çıkaramayacağını biliyor ve satıp kurtulmanın yollarını arıyorlar.” şeklinde konuştu.

Konut satışlarını düşüren bir etkenin de krediler olduğunu belirten Pemra Hiçsönmez, “Konut kredisinde Temmuz 2022’de bazı kısıtlamalar uygulanmaya başlandı. Bu kararı konut fiyatlarının yükselişini önlemek için aldılar. Kısmen de başarı olundu diyebiliriz. Ancak artık konut kredisi kısıtlamaları konut satışlarını durdurdu. İpotekli konut satışları tarihin en düşük rakamlarına ulaştı.” dedi.