Küresel Konut Piyasasının Türkiye Yansımaları Başladı! Konut Fiyatları Düşecek Mi, Uzmanı Açıkladı!

Dünyada merkez bankalarının para politikalarını değiştirmelerinin ardından konut fiyatlarında düşüşler meydana gelmeye başladı. Peki bu durum Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Uzmanlara göre Türkiye’de konut fiyatları düşecek mi?
Küresel Konut Piyasasının Türkiye Yansımaları Başladı! Konut Fiyatları Düşecek Mi, Uzmanı Açıkladı!

Dünyada yaşanan ekonomik krizden dolayı merkez bankaları parasal genişlemeden parasal sıkılaşmaya geçtiler. Parasal genişlemenin etkisi ile konut kredisi faizleri düşmüş ve gayrimenkul piyasası da şişerek konut fiyatları yükselmişti. Merkez bankalarının para musluklarını kısması ile küresel konut piyasalarında yeni bir dönem başlamış oldu. Konut kredisi maliyetleri artınca talepler düşünce konut fiyatlarındaki artış hızı bıçak gibi kesildi. Ancak bu durumun Türkiye’ye yansımasının nasıl olacağına dair gayrimenkul uzmanlarından çarpıcı değerlendirmeler geldi.

KONUT FİYATLARI DENGELENEBİLİR?

Uzmanlara göre Türkiye’de ucuz ve bol kredinin sonuna geliniyor. Tüm varlıklarda olduğu gibi konut fiyatlarında da fiyat artışları sürecek. Ancak reel fiyat açısından konut fiyatlarında bir dengelenme yaşanması bekleniyor. Lakin bunun ucuz konut satın alma konusunda bir etkisi olması Türkiye özelinde beklenmiyor. Çünkü konut fiyatları reel olarak bir miktar düşse bile alım gücü olmayan vatandaşın kredi kullanmadan konut alması mümkün olmayacak. Kredi muslukları da kapanacağı için konut satışları açısında bir değişiklik yaşanmayacak.

KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Gayrimenkul değerleme uzmanı Celal Erdoğdu konut piyasasındaki değişimlere dair, “Gayrimenkul fiyatları nominal olarak bütün varlıklara paralel bir şekilde artmaya devam edecektir. Ancak reel fiyat artışlarında bir miktar kırılma görebiliriz. Lakin bu fiyat kırılmasının vatandaşın alım gücünü etkileyecek seviyede olacağı iddiasında bulunmamız imkansız.” dedi.

BANKALAR YÜKSEK LİMİTLİ KONUT KREDİLERİNİ ONAYLAMIYOR

Konut piyasasını etkileyen çok ciddi düzenlemeler yapıldığını söyleyen Celal Erdoğdu, “Türkiye’de neredeyse 15 günde bir konut piyasasını derinden etkileyen bir değişiklik yapılmaya başlandı. Kiralara tavan fiyat uygulaması getirilmesi, BDDK’nın konut kredilerinde yaptığı düzenlemeler herkesin malumu. Bir de bizim aldığımız bazı bilgiler var. Konut kredisi kampanyalarının bitmek üzere olduğuna dair sinyaller geliyor.” ifadelerini kullandı.

Bankaların yüksek miktarlı konut kredisi vermediklerini iddia eden Celal Erdoğdu, “Edindiğimiz bilgilere göre bankalar düşük miktarlı konut kredilerine onay vermeye başladılar. Bu da bize konut kredilerinde kampanya koşullarının sona erdiğini gösteriyor. Ayrıca konut kredisi faizlerinin de yüzde 2,10’dan başlayıp yüzde 2,40’a doğru gideceğini tahmin ediyoruz. Ağustos ayından itibaren kredili satışların da normal satışların da normal seyirlerine doğru döneceğini tahmin ediyorum. Konut fiyatları sonsuza kadar artmayacaktır. Nominal artış devam edebilir ama reel artış bu hızla devam edemez.” şeklinde konuştu.