Mahkemeler kira davalarında 1 yıl sonraya gün vermeye başladılar!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelere taşınınca mahkemeler adeta kilitlendi. Her geçen gün artan kira davaları nedeniyle mahkemeler 1 yıl sonrasına gün vermeye başladılar.
Mahkemeler kira davalarında 1 yıl sonraya gün vermeye başladılar!

Türkiye’de kira krizi yaşanmaya devam ediyor. Ev sahipleri ile kiracılar kira anlaşmazlıkları nedeniyle karşı karşıya geliyorlar. Anlaşma sağlanamayınca da taraflar mahkemenin yolunu tutuyorlar. Ancak bu durum hiç de kolay olmuyor. Artan kira davalarından dolayı mahkemeler iş yapamaz hale geldi. Sulh Hukuk Mahkemelerinin dosya sayıları artarken bu davaların tamamına makul bir sürede bakılmasına imkan kalmadı.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRI DAVA SAYISINI YÜKSELTTİ

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında sadece konut kiraları için olmak üzeri getirilen yüzde kira zammı sınırlaması sorunu çözmek yerine anlaşmazlıkları daha da derinleştirdi. Yüzde 25’i az bulan ev sahipleri kiracıyı evden çıkarmak için bahane arayıp mahkemenin yolunu tuttular. Bu durum da dava sayılarını yükseltirken mahkemeler normal işlerini dahi yapamaz hale geldiler.

1 EYLÜL’DE SİSTEM DEĞİŞİYOR

1 Eylül tarihinden itibaren mahkemelerin kira davaları nedeniyle artan yükleri biraz olsun hafifleyecek. Sistem değişikliğine gidilecek ve ev sahipleri ile kiracılar anlaşmazlık yaşadıklarında direkt mahkemeye giderek dava açamayacaklar. Önce arabulucu mekanizmasına başvuracak olan tarafların aralarındaki anlaşmazlığı arabulucu çözmeye çalışacak. Eğer çözülemezse o zaman mahkemede dava açılabilecek. Arabuluculuk süreci geçilmeden mahkemelere açılacak davalar reddedilecek. Bu yollar anlaşmazlıkların dava açılmadan yüzde 20’lik kısmının çözülmesi bekleniyor.

DAVALAR YILLAR SÜRÜYOR!

Yoğunluktan dolayı kira davalarına İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde 1 yıl sonrasına gün verilmeye başlandı. Yoğunluğun az olduğu yerlerde bu süre 4-5 aya kadar düşüyor. Normal koşullarda 1-2 yılda tamamen bitmesi gereken davalar için yıllarca sürme ihtimali de böylece doğmuş oldu. Kira düzenlemesi ile her iki tarafın haklarının gözetilerek bu anlaşmazlıkların azaltılması gerektiği uzmanlarca dile getiriliyor.