Milyonlarca ev sahibi bu hatayı yapıyor! 50 bin TL'den olabilirsiniz

Uzman isimlerden ev satın alıp da 5 yıl içerisinde evini satan vatandaşlara kritik uyarı geldi. Düşük vergi ödemek amacıyla yanlış beyan verenler yüklü miktarda para cezaları ödemek zorunda kalıyor. İşte detaylar.
Milyonlarca ev sahibi bu hatayı yapıyor! 50 bin TL'den olabilirsiniz

Ev satın alıp da aldığı evi 5 yıl içinde satan vatandaşlar için önemli bir uyarı geldi. Düşük vergi ödeme amacıyla yanlış beyanda bulunan ev sahiplerine yüklü miktarda para cezası uygulanıyor. Yanlış beyanda bulunmak 50 bin liraya mal olabiliyor. Satın alınan evin 5 yıl geçmeden satılması durumunda 31 Mart tarihine kadar Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi için beyanname vermesi gerekiyor. Daha az vergi ödemek için yanlış beyanda bulunan milyonlarca ev sahibi yüklü ceza ödemek durumunda kalıyor.

EV SAHİPLERİNİ YÜKLÜ MİKTARDA CEZA BEKLİYOR

Uzman isim İbrahim Çolak, konuya ilişkin açıklamasında Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi'nin evden elde edilen gerçek kazanca göre belirlendiğini söyleyerek “Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesine göre, miras ve bağış yoluyla sahip olunan konutların dışındakiler, alış tarihinden itibaren 5 yıl içinde satıldığında, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. Konut sahiplerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bu ayın sonuna kadar beyanname vermesi gerekiyor. Ancak bazı gayrimenkul sahipleri Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ni düşürmek için yanlış beyanda bulunabiliyor. Bu durum tespit edildiğinde gayrimenkul sahipleri, eksik vergileri ödemekle yükümlü tutulurken aynı zamanda yüklü miktarda cezayla karşı karşıya kalıyor” açıklamasında bulundu.

Milyonlarca ev sahibi bu hatayı yapıyor! 50 bin TL'den olabilirsiniz

KONUT SATIN ALAN KİŞİLERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Gayrimenkul satış bedelinin düşük gösterilmesi evi satan kişinin yanı sıra evi alan kişiyi de yakından ilgilendiriyor. Konutu alan kişiler böyle bir durumda konutu satışa çıkarmak istedikleri zaman daha yüksek gelir vergisi ödemek durumunda kalıyor. Evi satın alırken değerini düşük gösterip de 5 yıl geçmeden gerçek değeri üzerinden satışa çıkaranlar için ödenen vergi tutarları katlanıyor. Satış bedelinin eksik beyan edilmesi, düşük tapu harcı ödemelerine karşı caydırıcı para cezaları etkili olmaya başladı ve usulsüz beyan sayıları her geçen gün azalıyor.

50 BİN TL'DEN OLMAMAK İÇİN BUNU YAPMAYIN!

Uzman isim İbrahim Çolak, 2020 Ocak ayında 450 bin TL'ye satın aldığı evin değerini 250 bin TL olarak beyan eden ev sahibinin, 2021 yılının aralık ayında evini satışa çıkarması durumunda evin gerçek değeri olan 700 bin TL'den beyanda bulunursa 50 bin TL'ye yakın Değer Artış Kazancı Vergisi ödemek zorunda kalabileceğini açıkladı. Ev alınırken gerçek değer 450 bin TL olarak beyan edilseydi fazladan bir miktar tapu harcı ödemesi gerekecekti.