Miras Kalan Arsa Mirasçılar Anlaşamazsa Nasıl Satılır?

Miras kalan gayrimenkullerin satışlarının ne şekilde yapılabileceği merak ediliyor. Miras kalan arsa mirasçıların anlaşamaması durumunda nasıl satılabilir? Arsa satışından elde edilen gelir nasıl paylaştırılır?
Miras Kalan Arsa Mirasçılar Anlaşamazsa Nasıl Satılır?

Miras konuları en çok ilgi gösterilen gayrimenkul meseleleri arasında yer alıyor. Miras yoluyla devredilen arsalar için satış işleminin nasıl yapılabileceği merak ediliyor. Miras kalması ile mirasçıların hak sahibi oldukları arsaların satış işlemlerinde hangi esaslar uygulanır? Mirasçı arsa pay sahibi payını satmak istemezse ne olur? Diğer mirasçıların arsa satışı yapmak istemeleri halinde hangi kurallar uygulanır? 

MİRAS KALAN ARSANIN SATIŞ DURUMU!

Miras kalan bir arsanın tüm mirasçılar tarafından satılmak istenmesi durumunda herhangi bir sorun çıkmamaktadır. Bu şekilde yapılacak olan satışlar arsanın tek sahibi varmış gibi yapılabilir. Tüm hissedarlar onay verecekleri için satışa dair bir engel çıkmayacaktır. Elde edilen gelir ise hissedarlar arasında hisse paylarına göre paylaştırılır. 

Mirasçılar arasında anlaşmazlık olması durumunda ise arsa satışına dair oldukça karmaşık bir durum ortaya çıkacaktır. Hisse satışı yapmanın önünde yasal bir engel yoktur. Bir hissedar eğer hissesini satacaksa arsanın diğer hissedarlarından izin veya onay almasına gerek yoktur. Ancak burada bir önalım hakkı kuralı uygulanmaktadır. Hissedarların tüm hisseler üzerinde önalım hakkı vardır. Dolayısıyla eğer bir hissedar arsadaki hissesini satacaksa bunun teklifini ilk olarak diğer hissedarlara yapmak zorundadır. Bu teklif yapılmadan 3. kişilere yapılacak olan hisse satışında tapu tescil işlemi iptal edilebilir. Bu durumda tapuda hisse için gösterilen bedel ödenerek 3. kişiye satılan hisse diğer hissedarlar tarafından alınabilir.

Arsada pay sahibi olan hissedarlar anlaşmazlık durumunda mahkeme yoluyla da satış isteyebilirler. Bu durumda mahkeme ilk olarak hissedarlar arasında hisse satışlarını gerçekleştirmek isteyecektir. Ancak bu yolla sorun çözülemezse satış işlemi mahkeme tarafından gerçekleştirilebilir. Bu durumda yapılacak olan satışın bedeli biraz düşük olabilir. Elde edilen gelirin dağıtılması ise mahkeme tarafından yapılır. Tüm hissedarlar hisse payları oranında gelirden kendilerine düşen bedeli alırlar.