Müteahhitler 2 Milyon TL'lik ev için konut kredisini 500 Bin TL ile sınırlıyorlar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ikinci el konutlar için de kredi kampanyası yapılacağını açıklaması konut sektöründe heyecan yarattı. İpotekli konut satışlarında bu kampanya ile patlama yaşanabileceği değerlendirmeleri yapıldı.
Müteahhitler 2 Milyon TL'lik ev için konut kredisini 500 Bin TL ile sınırlıyorlar!

Geçtiğimiz hafta Yeni Evim konut kampanyasını açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ikinci el konutlar için de bir kampanya yapabileceklerini açıklaması konut sektöründe olumlu karşılandı. Konuya dair İTO Meclis Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı değerlendirmelerde bulundu.

KAMPANYA SINIRLI KALABİLİR

Yeni Evim kampanyasının sınırlı kalabileceğine dikkat çeken Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yeni Evim konut kampanyası sadece sıfır konutlar için açıklandı. İstanbul başta olmak üzere çok sayıda şehrimizde bu kampanya kapsamına girebilecek çok fazla konut yok. Bir arz sorunu yaşanıyor. Bundan dolayı ikinci elde de ilk defa konut sahibi olacaklar için farklı oranlarda da olsa bir kredi kampanyası başlatılmasını olumlu karşılıyoruz. Özellikle kamu bankalarında konut kredilerinin azami tutarlarındaki sınırlamalar kaldırılırsa satışlar artacaktır.” dedi.

Konut satış rakamlarına dair bilgiler veren Mustafa Hakan Özelmacıklı, “2022 yılında konut satışlarında yaklaşık yüzde 10 düşüş oldu ve toplamda 1 milyon 350 bin civarında konutun satışı gerçekleşti. Toplam konut satışlarında ipotekli konut satışlarının payı yüzde 14i1’e kadar düştü. Kira ödeyen vatandaşlarımızın toplam nüfustaki oranı yüzde 27,6’ye kadar yükseldi. Ülke genelinde yaklaşık 7 milyon kiracı var. Ev sahibi olmak isteyenlere verilen destekler ev sahipliği oranını da yükseltecektir.” ifadelerini kullandı.

2 MİLYON TL'LİK KONUT İÇİN 500 BİN TL KREDİ KULLANILABİLİYOR

Yeni Evim konut kampanyası ile hedeflerin gerçekleşemeyebileceğini söyleyen Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Emlak Konut gibi birçok gayrimenkul yatırım ortaklarının projelerindeki fiyatlar zaten erişilemeyecek seviyede bulunuyor. 16 Ocak’ta Yeni Evim kampanyası açıklandığında projeye dahil olan firmaların konut fiyatlarının metrekarede 100 Bin TL’yi bulduğunu görebiliriz. Yerelde müteahhitler ise konut kredisi kullanımını sınırlıyorlar. 2 Milyon TL’lik bir konutta müteahhitler vergilerden dolayı konut kredisini sınırını 500 Bin TL olarak belirliyorlar. Bunun üzerinde kredi kullanılmasına razı olmuyorlar. İstanbul’da 2+1 5 Milyon TL’lik bir konut için 4,5 Milyon TL konut kredisi çekilebilecek sıfır bir daire bulunabilse dahi bunun aylık taksiti ortalama 53 Bin TL’ye ulaşıyor.” şeklinde konuştu.

BEYAN AFFI ÇIKMALI!

Beyan affına ihtiyaç olduğunu belirten Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yeni Evim kampanyasında müteahhitlerin yer alabilmesi ve daha yüksek tutarlı kredi çekilmesine onay verilmesi için bir beyan affına gerek var. Beyannameler bir af ile düzeltilebilir. Bu şekilde konutların satış fiyatları ile rayiç bedeller arasındaki fark kapanabilir. Bu da konut kredisi kullanımının önünü açar.” dedi.