Müteahhitler dertli! Projeye başlarken fiyatlar artmasın diye dua etmekten başka çaremiz kalmadı

İnşaat malzemelerine gelen zam yağmuru tüm hızı ile devam ederken demir ve çimento zamları müteahhitleri zorluyor. Pek çok müteahhit fiyatlardaki belirsizlik nedeniyle projelerine ara vermek zorunda kaldığını dile getiriyor.
Müteahhitler dertli! Projeye başlarken fiyatlar artmasın diye dua etmekten başka çaremiz kalmadı

Eylül ayında elektrik ve doğalgaz faturalarına gelen zamlar üretim maliyetini arttırırken pek çok ürüne maliyet zammı yansıtılmıştı. Bu ürünlerin büyük bölümü inşaat malzemelerinden oluşurken demir ve çimento zamları inşaat sektörünü zora sokmuştu.

Müteahhitler gelen zamlar nedeniyle yeni projelere başlamakta zorlanırken buda yeni konut üretiminin azalmasına neden olmuştu. Bir yandan yeni konut üretiminin azalması bir yandan da yükselen inşaat maliyet endeksi ile konut fiyatları alev almış İstanbul'da ortalama konut fiyatı 2 milyon liranın üzerine çıkmıştı.

MÜTEAHHİTLERDE ŞAŞKIN: TOPTAN MALZEME BİLE ALAMIYORUZ

Yaşanan süreci değerlendiren Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım “Projeye başlayıp fiyat artmasın diye dua etmekten başka şansımız yok. Toptan malzeme alıp bağlıyorduk eskiden, şimdi o da yok. Demiri, seramiği parasını versek bile bağlamıyor artık satıcı, gel hemen al istiyor" diyerek son derece zor bir süreçten geçtiklerini dile getirdi.

Hatırlanacağı üzere TÜİK tarafından açıklanan son raporda inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişin devam ettiği görülmüş inşaat malzemelerine ise aynı dönemde yüzde 25 zam geldiği ilan edilmişti. Sıfır konut üretimi yapan müteahhitler zamlar nedeni ile yeni projeye başlama konusunda kararsız kalırken kamu müteahhitleri ise devam eden projelerde büyük zarara uğramıştı. Kamu müteahhitleri ısrarla ek fiyat farkı ve koşulsuz tasfiye isterken çıkan kararalar beklentileri karşılamaktan uzak kalmıştı. Hem konut üretimi yapan müteahhitler hem de kamu müteahhitleri fiyatlarda yaşanan artış nedeniyle mağdur olduklarını dile getirerek şikayetçi oldu.