Müteahhitlerden Son Dakika Konut Fiyatları Açıklaması! Ev Fiyatları Düşecek Mi?

İç piyasadan umudunu kesen Türk müteahhitler yurt dışına açılırken konut fiyatları ile ilgili yeni açıklama geldi. Çin'in ardından dünyada en çok insaat işi üstlenen müteahhit olan Türk müteahhitler yeni rekora koşuyor.
Müteahhitlerden Son Dakika Konut Fiyatları Açıklaması! Ev Fiyatları Düşecek Mi?

 2022 yılının ilk 6 ayını kapsayan Ocak - Haziran döneminde Türk müteahhitler yurt dışında 4.6 milyar dolarlık rekor iş üstlendiler. Afrika ve Orta Doğu pazarında etkin olan Türk müteahhitler Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan da toplam büyüklüğü 3.9 trilyon dolarlık projeler için yoğun görüşmelere başladı.

Yurt dışında ilk 6 aylık dönemde toplam büyüklüğü 4.6 milyar dolar olan 132 yeni proje üstlenen Türk müteahhitler yeni projeler için kolları sıvadı. Konu hakkında özel bir rapor hazırlayan Türkiye Müteahhitler Birliği TMB yüzde 52'si üst yapı projelerinden oluşmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde gerçekleştirilmesi planlanan 3.9 trilyon dolarlık projeyi üstlenmek için pazarlıklara başladı.

TÜRK MÜTEAHHİTLER SAVAŞ DİNLEMEDİ RUSYA'DAKİ PROJELER DEVAM ETTİ

Türkiye'nin inşaat sektöründe en aktif olduğu ülkeler arasında yer alan Rusya'da savaşa rağmen projeler devam etti. TMB tarafından yayımlanan raporda Yılın geri kalanı için enflasyonla mücadele adımları ile Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları sektörün yurt içi ve yurtdışı projeleri üzerinde belirleyici olacak" denilerek Rusya da Türk müteahhitlerin 396 milyon dolarlık 4 yeni proje üstlendikleri açıklandı.

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE, EV FİYATLARI UCUZLAYACAK MI, NE ZAMAN DÜŞER?

İç piyasaya yönelik değerlendirmelere de yer verilen raporda "Konut üretiminde gerileme izlenmekte. Olağanüstü bir dönemden geçişin ağırlıklı etkisiyle dengesizliklerin izlendiği piyasa koşullarında orta ve dar gelirli kesim için konut sahibi olmak giderek zorlaşmakta. İnşaat imalatını finanse edebilecek çözümler gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın konut fiyatlarında payı yüksek olan arsa maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çalışmaları büyük önem taşımakta" denilerek arsa fiyatlarına indirim olmadan konut fiyatlarında düşüş olmayacağının altı çizildi.

Hatırlanacağı üzere Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum mülkiyeti devlete ait olan hazine arazilerini üzerine ev yapmak isteyen kişilere ucuz fiyatlarla satacaklarını duyurmuştu. Müteahhitlerde üzerine konut projesi inşa edilmesi şartı ile kendilerine ucuz arsa temini yapılmasını talep etmiş, arsa maliyetlerinin düşürülmesi durumunda konut fiyatlarında da ucuzlama olacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Söz konusu arsa satışı için çalışmaların sürdüğü ve bakanlığın yakın tarihte belirlenen arsaları satışa sunacağı belirtiliyor.