Naci Görür Türkiye'de deprem beklediği yerleri açıkladı!

Deprem bilimi uzmanı Prof. Dr. Naci Görür deprem ile alakalı olarak çok önemli açıklamalar yapmaya devam ediyor. İstanbul’daki olası depremi değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de deprem beklenen bölgeleri açıkladı.
Naci Görür Türkiye'de deprem beklediği yerleri açıkladı!

İstanbul’da beklenen depremin sonuçlarının çok ağır olabileceğine dair açıklamalar yapan Prof. Dr. Naci Görür çok önemli uyarılarda bulunmaya devam ediyor. İstanbul’da sanayi yerleşimi için özel bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür hazırlanmak için 20 milyar dolardan kaçınılması durumunda 100 milyar dolar ödenmek zorunda kalınacağını ve can kayıplarının bu hesaplamada olmadığını belirtti.

DEPREM HAZIRLIĞI ELEŞTİRİSİ

İstanbul’da sanayi yerleşiminin depreme hazır hale getirilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’da sanayi yerleşiminin deprem riskini açıklayan özel bir rapor yok ama gerçekler var. Gaziantep ve Kahramanmaraş gerçeği önümüzde duruyor. Bu iki ilimiz İstanbul kadar olmasa da sanayi kentleri. Depremde ekipman kaybı yaşandı, tesisler yıkıldı, depolar yıkıldı, çalışmadığı için ekonomik çarklar durdu. Bu çarklar durduğu için pazarlar kaybedildi. En canlı örneğini yaşadık ama Marmara’da da buna hazırlıklı değiliz. Gaziantep ve Kahramanmaraş bun depreme hazırlıklı değildi. Hazırlanmak için 20 milyar dolardan kaçarsan 100 milyar dolar ödersin.” dedi.

Deprem uyarılarının dikkate alınmamasına karşı eleştiri getiren Prof. Dr. Naci Görür, “Bizler salt bilimsel yorumlar yapıyoruz. Karşılaşacağımız zarar sadece yıkım olmuyor. Bu yıkımlardan sonra orayı eski haline getirmenin yüklü maliyeti var. Depremle ilgilendiğimiz kentin bileşenleri olarak yapı stokuna özen göstermemiz gerekiyor. Biz genel uyarılar yapıyoruz. Depremin geleceğini yıllarca söyledik. Dilimizde tüy bitti söylemekten. 6 Şubat’ta deprem oldu ve ben 3 Şubat’ta Osmaniye’de Kahramanmaraş’tan endişe ettiğimi söyledim. Halk bunu algılamış olsaydı yıkım bu şekilde olmazdı. 10 binlerce insanımızı ölüme mahkum ettik.” ifadelerini kullandı.

NERELERDE DEPREM BELİYOR?

Prof. Dr. Naci Görür bundan sonra deprem beklediği bölgeleri de açıklayarak, “Kahramanmaraş depreminin etkisiyle Bingöl Karlıova bölgesinde risk arttı. Yine aynı etkiyle Adana bölgesinde hareketlenme olması mümkün. Deprem beklenen yerleri sıralayacak olursak Marmara, Erzincan, Bingöl – Karlıova, Ege Bölgesi, İzmir – Antalya arası kıyı bölgeler, Kayseri – Sivas – Erzincan’ın doğusu, Malatya’nın kuzeyi, İstanbul Avrupa Yakası diyebiliriz.” şeklinde konuştu.