Portekiz'de kira fiyatları uçtu, Altın Vize uygulaması kaldırıldı!

Türkiye’de kira fiyatlarına gelen zamlar gündemden düşmezken benzer sorunlar dünyada farklı ülkelerde de yaşanıyor. Portekiz’in başkenti Lizbon’da 3+1 evlerin ortalama kira fiyatı 2 bin euroyu geçti.
Portekiz'de kira fiyatları uçtu, Altın Vize uygulaması kaldırıldı!

Pandemi dönemiyle beraber Türkiye’de bir kiralık ev sorunu patlak verdi. Adeta barınma krizine dönüşen bu süreç oğu vatandaşı zor durumda bıraktı. İnsanlar kazançlarının büyük bir kısmını kira olarak ev sahiplerine ödemek zorunda kaldılar. Kiralarda yüksek fiyatlama halen daha devam ediyor. Ancak Türkiye bu konuda yalnız değil. Dünyada barınma krizi yaşayan başka ülkeler de bulunuyor. Bu ülkelerin başında da Avrupa Birliği üyesi, olan Portekiz geliyor.

LİZBON’DA KİRALIK EV FİYATLARI UÇTU!

Portekiz’de asgari ücret 760 euro olarak uygulanıyor. Ancak bu gelirle başkent Lizbon’da bir ev kiralamak mümkün değil. Lizbon’da 3+1 evlerin aylık ortalama kira fiyatı 2.000 euronun üzerinde olduğu bildirildi. Yani 3 asgari ücrtet ancak bir aylık ev kirası ödeyebiliyor. Bundan dolayı Lizbonlular çeşitli platformlar kurarak kira fiyatlarını protesto etmeye başladılar.

Portekiz ile alakalı olarak son bir araştırma raporu yayınlandı. Ülkede asgari ücret 760 euro yani TL olarak yaklaşık 16 Bin TL’ye karşılık geliyor. Batı Avrupa’nın en fakir ülkesi olan Portekiz’de çalışanların yüzde 50’si 2022 yılında 21 Bin TL’den daha az aylık gelir elde edebildiler. Ancak ev kiraları bu düşük gelire rağmen durmadı ve adeta patladı. Lizbon’da şu anda tek odalı bir evin kirası 1.350 euro yani 28 Bin TL olarak uygulanıyor. 3+1 evlerin kirasının TL karşılığı ise 42 Bin TL oluyor.

Lizbon’da ev kiraları 2015’ten bugüne kadar yüzde 65 oranında arttı. Sadece geçen yıl kira artış oranı yüzde 37 oldu. Ev fiyatları da aynı şekilde yükseliyor. Lizbon’da 2015’ten itibaren ev fiyatlarındaki artış oranı yüzde 137 oldu.

YABANCIYA ALTIN VİZE UYGULAMASI KALDIRILDI!

Hükümet kira fiyatlarındaki artışa karşın bazı tedbirler aldı. Öncelikle Altın Vize uygulamasına son verildi. Yabancılar Portekiz’den ev aldıklarında vatandaşlık ve oturma izni gibi imkanlara kolayca ulaşabiliyorlardı. Portekiz bu uygulamayı sonlandırdı. Sonrasında ise yıllık kira artışına yüzde 2 sınırlaması getirildi.