Resmi Gazetede yayınlandı! Konutlarda haciz artık böyle yapılabilecek!

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de bugün yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yasal değişiklikle beraber konutlarda icra işlemlerine dair esaslar belirlendi.
Resmi Gazetede yayınlandı! Konutlarda haciz artık böyle yapılabilecek!

Türkiye’de konutlarda icra işlemi yapılmasına dair değişikliklere gidildi. Bu konuda İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yasal değişiklikle beraber İcra ve İflas Kanununa “konutta haciz” adı altında müstakil bir başlık eklendi.

KONUTLARDA NASIL HACİZ YAPILABİLECEK?

Borçlu vatandaşların konutlarında yapılan haciz işlemleri belirli bir düzene bağlı değildi. Yasal değişiklik ile konutlarda haciz işlemlerine bazı kurallar getirildi. Buna göre icra müdürlüğü haciz işlemi yapılacak yerin konut olduğunu tespit etmesi halinde direkt olarak haciz işlemini başlatamayacak. Alınan haciz kararını ivedilikle icra mahkemesine sunacak. İcra mahkemesi uygun görürse konutta haciz işlemi başlatılabilecek. Mahkeme kararı olmadan konutlarda haciz yapılamayacak.

Mahkemeye icra müdürlüğü başvurduktan en geç 3 gün içerisinde dosya üzerinde inceleme yapılacak ve karar verilecek. Eğer mahkeme konutta haciz yapılmasına onay verirse bunu icra dairesine bildirecek ve konutta haciz işlemi yapılabilecek. Lakin bu haciz işlemi de belirli kurallara tabi olacak.

Resmi Gazetede yayınlandı! Konutlarda haciz artık böyle yapılabilecek!

Yapılan düzenleme ile beraber borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireylerine ait kişisel eşya ve tüm ev eşyaları için haciz yasak olacak. Bu eşyalar haczedilemeyeceği gibi ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyası da haciz kapsamının dışında olacak. Haciz işlemi uygulansa bile bu kapsama giren eşyalar hacze konu olamayacak.

Konutlarda yapılacak olan haciz işlemlerine dair yapılan son düzenleme ise hacze konu olan borç ile haczedilecek malların uyumlu olması olacak. Borçlunun borcunu aşacak tutarlarda haciz işlemi yapılamayacak. Borcun miktarı ne kadarsa haczedilecek malların maddi değeri de o kadar olacak. Daha yüksek değerde bir haciz işlemi yapılması kanunlara göre yasak olacak ve haciz usulsüz olarak değerlendirilecek.