Sektör içinden açıklama geldi konut olacak ofis sayısı verildi

Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin önünü kesmek için açıklanan adımlardan biride boş ofislerin konuta dönüştürülmesi kararı olmuştu.
Sektör içinden açıklama geldi konut olacak ofis sayısı verildi

Konut arzını arttırarak ev fiyatlarını düşürmek için açıklanan kararlardan biride boş ofislerin konuta dönüştürülmesi olmuştu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konu hakkında yaptığı açıklamasında boş olan ofislerin konuta dönüştürülmesine izin vereceklerini duyurmuştu.

Ticaret + konut imarlı parseller üzerine inşa edilen ofislerin konuta dönüşümü için Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişiklik yapılmış karar Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Karar büyük heyecan yaratmış 50 bin ofisin konuta dönüşeceği öngörülmüştü.

OFİSTEN KONUT DÖNÜŞÜMÜ MALİYETE TAKILDI

Ofisten konut dönüşümü için maliyetin müteahhitlere yüksek gelmesi, pandeminin sona ermesi ile yeniden ofise olan talebin artması, düzenlemenin sadece ticaret ve konut imarlı parsellerle sınırlı tutulması beklentileri karşılamadı. Ofisten konuta dönüşümde İstanbul'da 10 bin ofis olmak üzere toplam 50 bin hedefi bulunuyordu.

Kuzeybatı Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ergin konu hakkında yaptığı açıklamasında şu anda büyük bir ofis kıtlığı yaşandığını belirterek konut satış fiyatları ile ofis satış fiyatlarının baş başa geldiğini söyledi. Tüm bunlar nedeni ile ofisten konuta dönüşümün sınırlı kaldığını belirten Ergin “Dönüşüm maliyeti de baz alındığında bunun bir anlamı kalmadı. Dolayısıyla İstanbul’da en fazla 10 bin, Türkiye genelinde ise maksimum 20 bin konut elde edilebilir. Altında kalma ihtimalide kuvvetli” diyerek rakamını 20 binle sınırlı kalabileceğini dile getirdi.