Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bugünkü Resmi Gazete’de Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik yayınlandı. Bu yeni yönetmelik tapu planları için hangi yeni uygulamaları getiriyor?
Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelik ile beraber tapu planlarındaki yanılma sınırı belirlenirken dikkate alınacak olan esaslar açıklandı.

TAPU PLANLARINDA YANILMA SINIRI HESAPLAMALARINDA UYGULANACAK ESASLAR

Gelişen teknoloji ve ölçüm teknikleri sebebiyle tapu yanılma sınırının değişmesi gerekmesi halinde Tapu ve Kadastro genel Müdürlüğü tarafından kadastro teknik komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon genel müdür yardımcısının başkanlığında Kadastro Dairesi Başkanı, Harita Dairesi Başkanı ve üç ayrı üniversitenin ilgili bölümlerden mezun öğretim üyelerinden oluşacak. Bu komisyon en az 5 üyenin katılımı ile toplantı yapabilecek. Kararlar ise oy çokluğu ile alınacak.

Mülkiyeti nakil sonucu doğuran akitli veya akitsiz işlemlerin Türk Medeni Kanununun 719. maddesine uygun olarak taşınmazın tescilli haritası üzerindeki sınırlar üzerinden yapılacak.

Yüzölçümü hesaplarında yanılma sınırı orijinal üretim yönetimine göre hesaplanacak. Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik ile beraber bir de tablo yayınlandı. Bu tablo ile beraber yapılacak olan hesaplamalarda kullanılacak değerler de belli oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı tarafından yayınlanan bu yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu şekilde hesaplamalar yapıldıktan sonra tapuların sınırları tespit edilebilecek. Kullanılabilecek rakamlar ve katsayıları Çevre Bakanlığı belirledi. Tapu müdürlüklerinde yapılacak olan hesaplamalarda bu sistem uygulanacak ve ihtilaf durumunda da bu belirlenen esaslar dikkate alınacak.

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı

Yayınlanan yönetmelik hükümlerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından ürütüleceği açıklandı.